Een van de beste en meest eenvoudige manieren om je gezondheid te verbeteren is door ervoor te zorgen dat je voldoende verse groenten eet, het liefst biologisch en lokaal geteeld. Om de meeste goede stoffen uit verse groenten te halen kun je ze het beste rauw eten, of nog beter: juicen. Met juicen geef je jezelf een 'boost' van gezonde voedingsstoffen en is daarnaast de beste en meest gezonde manier om aan te sterken als je ziek bent of aan het herstellen bent.

 

Waarom verse biologische groenten zo belangrijk zijn voor je gezondheid

Voor velen is het overstappen van conventionele (niet-biologische) naar biologische groenten en fruit een drempel. Vaak zijn biologische groenten en fruit een stuk duurder of moeilijker te krijgen. Toch zijn biologische groenten en fruit zo veel beter voor je gezondheid en zo veel lekkerder dat het de moeite waard is om ze gewoon eens te proberen. In een groot aantal verschillende onderzoeken is aangetoond dat biologische groenten en fruit een veel hogere voedingswaarde hebben dan conventionele alternatieven. Biologische groenten en fruit bevatten veel meer vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die je lichaam elke dag nodig heeft.

Biologische groenten en fruit zijn daarnaast een stuk gezonder omdat ze in tegenstelling tot conventionele groenten en fruit geen chemische verdelgingsmiddelen bevatten die kankerverwekkend zijn en vaak ook schadelijk voor het zenuwstelsel en talloze andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat veel mensen vinden dat biologische groenten veel beter smaken!

Groenten en fruit die je het best biologisch kan kopen

Mocht je supermarkt geen of niet veel biologische producten hebben of mocht je budget niet altijd even toereikend zijn dan kun je uiteraard beter conventionele verse groenten eten dan diepvriesgroenten, groenten uit blik of helemaal geen groenten. Sommige conventionele groenten, zoals appels, paprika's en selderij bevatten veel meer pesticiden dan anderen, waaronder broccoli, aubergine en koolsoorten, dus dit kan een afweging zijn om sommige groenten altijd biologisch te kopen en andere misschien soms niet, bijvoorbeeld wanneer ze niet beschikbaar zijn in de winkel of als je krap bij kas zit.

Welke groenten zijn het gezondst

Of je nu van juicen houdt of liever knabbelt op rauwe groenten, het is belangrijk te weten dat sommige groenten meer gezonde voedingsstoffen bevatten dan anderen. Kies bij voorkeur groenten met een hoge voedingswaarde, maar laat je smaakpapillen leidend zijn in je uiteindelijke keuze. Wat jijzelf het lekkerst vindt werkt het beste voor je lichaam. Gezonde groenten met een hoge voedingswaarde zijn bijvoorbeeld andijvie, avocado, boerenkool, broccoli, rode kool, spinazie, spruitjes, tomaten, uien en witlof. Als je groenten van een lokale biologische leverancier koopt dan heb je de grootste zekerheid dat je groenten zowel vers zijn als van de beste kwaliteit. Koop in ieder geval nooit groenten die er oud, verkleurd, slap of verlept uitzien, want groenten die niet vers zijn hebben een veel lagere voedingswaarde. Vaak zijn niet-verse biologische groenten zelfs schadelijker voor je dan conventionele groenten, dus wees kritisch wanneer je bij de marktkraam, in de groentewinkel of op de groenteafdeling staat en kies je groenten en fruit bij voorkeur zelf uit.

Probeer ook eens met gezonde groenten te experimenteren die je niet zo vaak eet, en je zult merken dat je jezelf niet alleen veel beter voelt als je veel verse en vaak rauwe biologische groenten eet, maar ook dat er een hele nieuwe wereld voor je open gaat.

Dit is een samenvatting van het artikel "Supergroenten die je altijd in huis moet hebben!" op de Gezonde Gewoontes leden website, waarin je leest waarom verse groenten zo belangrijk zijn voor je gezondheid, welke groenten je beter biologisch kunt kopen en welke gezonde groenten de hoogste voedingswaarde hebben.

OPENINGSUREN

Maandag: 8.30 - 13.00 en 17.00 - 22.00
Dinsdag: 8.30 - 20.00
Woensdag: 8.30 - 13.00 
Donderdag: 8.30 - 13.00 en 15.30 - 22.00
Vrijdag: 8.30 - 16.00
Zaterdag en zondag gesloten

 

NIEUWSBRIEF

Registreer voor onze nieuwsbrief
Please wait
 
 
Back to top