Super combinaties

1. Tomaten en olie

Tomaten bevatten lycopeen, een antioxidant die veel rode vruchten rood kleurt, zoals ook paprika en watermeloen. Los je lycopeen op in vet, dan verhoog je de opname en dus het effect. Ook andere carotenoïden, zoals bètacaroteen in wortelen, zijn beter opneembaar in vet. Je kan best een olie met veel omega 3-vetzuren kiezen. Denk aan lijnzaad-, koolzaad-of walnootolie. Ook avocado is een goede match met tomaten.



2. Zwarte peper en kurkuma

Natuurlijke booster! Kurkuma of geelwortel is een antioxidant en helpt je bij pijn en ontstekingen. Het enige probleem is dat je lichaam de werkzame stof heel moeilijk opneemt. De oplossing is zwarte peper toevoegen. Zwarte peper versterkt de opname dankzij het fytonutriënt piperine. Combineer dus de twee in je gerechten! Piperine zorgt er ook voor dat je meer speeksel aanmaakt en helpt je bij de vertering van koolhydraten, die in de mond begint. De stof stimuleert eveneens de aanmaak van maagzuur, gal en spijsverteringsenzymen.



3. Kaneel en suiker

Kaneel verlaagt je cholesterol en doet je bloedsuikerspiegel dalen. Eet suikerrijke gerechten dus met kaneel, dat mag een hele koffielepel zijn! Ook alle vezelrijke voeding, noten én groenten, verbeteren je glykemische index. Met worteltaart, noten en kaneel scoor je dus best goed als je toch zin hebt in zoet.



4. Veldsla en citroen

Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Handig om te weten, want je lichaam neemt ijzer uit groenten veel minder op dan ijzer uit vlees. Zet ijzerrijke groenten zoals spinazie of peulvruchten ( kikkererwten of linzen ) samen op het menu met citroen, peterselie, rode biet of paprika, allen boordevol vitamine C. Voor slaatjes is een vinaigrette rijk aan citroen ideaal. Veldsla bevat zowel vitamine C als ijzer! Zelfs meer ijzer dan spinazie! Eet jij ’s morgens granen? Dan combineer je dit best ook met fruit, bv. kiwi of fruitsap. Cafeïne, theïne, melk en cacao belemmeren de opname van ijzer. Een glas water met citroensap is dan de oplossing.



5. Spinazie met kikkererwten

Magnesium is een onmisbaar mineraal en speelt in ongeveer 600 biochemische processen in je lichaam een rol. Het is nodig voor de opbouw van je botten, je metabolisme en de prikkeloverdracht in je spieren en zenuwbanen. Magnesium wordt vlot door je lichaam opgenomen, maar voor sommige van de processen heeft het vitamine B6 nodig. Kikkererwten bevatten massa’s B6, hierdoor is hummus de ideale dipsaus bij granen, bladgroenten en vis. Als je zelf hummus maakt, kan je ook sesamzaadjes of amandelen toevoegen voor meer magnesium. Maak bv. eens een stoofpotje met spinazie, champignons en kikkererwten. Ook bananen en chocolade zijn rijk aan magnesium. Combineer ze in een zelfgemaakt broodje met pistachenoten of zonnebloempitten ( veel vitamine B6 ).



6. Boerenkool en zonlicht

Voor de opname van calcium in je lichaam heb je vitamine D nodig. Alleen zo verhoog je je botdichtheid, beperk je botontkalking en het risico op botbreuken. Naast melk haal je calcium ook uit groenten, zoals broccoli en boerenkool. Calcium uit boerenkool wordt beter opgenomen dan calcium uit melk. Vette vis, vooral de lever ervan, bevat veel vitamine D. Sardienen en levertraan helpen je dus goed op weg. Toch kan er niets tegen zonlicht. Je lichaam kan zelf vitamine D aanmaken en hiervoor heb je dagelijks 10 minuten zonlicht nodig.   Zacht zonlicht volstaat, zelfs bij bewolking. Boven op de verhoogde opname van calcium, speelt vitamine D een grote rol in je immuunsysteem.



7. Ananas en eiwitten

In ananas zitten veel bromelaïne, een enzyme dat eiwitten helpt afbreken, zowel in je maag, darmen en bloed. In papaja vindt je een soortgelijk enzym, nl. papaïne. Kip met ananas is met reden een topcombinatie. In heel wat oosterse landen sluiten ze een eiwitrijke maaltijd dan weer af met ananas.



8. Granen en look

Granen bevatten fytinezuur, een beschermingsstofje dat de plant zelf aanmaakt. Fytinezuur is onschadelijk voor je, maar verhindert wel de opname van mineralen. Met hoge temperaturen verminder je al wel de hoeveelheid fytinezuur. Bij het bakken van brood of opwarmen van havermout, gaat er dus heel wat verloren. Best combineer je een ingrediënt met fytinezuur met voeding die veel sulfur bevat, zoals knoflook, ui, kolen en prei.



CONTACT

Telefoon:
011 80 29 60

Email:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Adres:
Molenstraat 2 b 1
3990 Peer

logowit200

 

OPENINGSUREN

Maandag: 9u15 - 20u30
Dinsdag: 9u15 - 20u30
Woensdag: 9u15 - 13u00 / 17u00 - 20u30
Donderdag: 9u15 - 20u30
Vrijdag: 9u15 - 16u00
Zaterdag: gesloten

 

NIEUWSBRIEF

Registreer voor onze nieuwsbrief
Please wait

ROUTE

 
facebook_page_plugin
Back to top