KRIELTJESSALADE MET GEROOKTE FOREL

( hoofdgerecht, 4 personen )

Ingrediënten:              - 200 gr gerookte forel

                                   - 300 gr krieltjes

                                   - 200 gr prinsessenboontjes

                                   - ½ ananas

                                   - bosje lente-uitjes

                                   - bosje waterkers

            Dressing:         - 3 el fijngesnipperde dille               

                                   - 50 gr magere yoghurt                    

                                   -1 el wittewijnazijn               

                                   - 2 el olijfolie 

                                   - peper en zout

Bereiding:

Doe alle ingrediënten voor de dressing in een blender en mix glad. Kruid met peper en zout. Zet koel. Je kan ook andere magere dressing naar keuze gebruiken. Magere dressing is onder de 250 kcal per 100 ml dressing! Spoel de krieltjes en kook ze gaar in licht gezouten water. Giet af en spoel onder koud water. Snij de ananas in stukjes. Maak de lente-ui schoon en snipper fijn. Breek de forel in hapklare stukken. Bak naar keuze de lente-ui in een beetje olie krokant. Rauw is ook lekker! Verdeel alles op 4 borden, serveer met krokante lente-ui en de dressing.


1C7E73C8 8429 4F69 AF60 7340BB6E3283

KRIELTJESSALADE MET AVOCADO-SPINAZIEDRESSING

( vegetarisch hoofdgerecht, 4 personen )

 

Ingrediënten:              - 600 gr krielaardappelen

                                   - 200 gr gemengde sla

                                   - 1 bosje radijzen

                                   - 150 gr groene asperges

                                   - 3 lente-uitjes

                                    - olijfolie, peper en zout

            Dressing:         - 1 avocado

                                   - 100 gr jonge bladspinazie

                                   - 10 blaadjes basilicum

                                   - 50 ml magere of halfvolle melk

                                   - peper en zout

Bereiding:

Spoel de krieltjes en asperges. Stoom of kook de krieltjes en asperges beetgaar. Spoel de asperges onmiddellijk onder koud water. Bak de krielaardappelen in olijfolie goudbruin en laat afkoelen. Maak de radijzen schoon, maar laat het groen eraan. Snij ze overlangs in twee. Maak de lente-ui schoon en snij fijn. Meng in een kom de aardappelen, asperges, sla, radijzen en lente-ui. Kruid met peper en zout. Pel de avocado en verwijder de pit. Spoel de spinazie en het basilicum. Doe de avocado, de spinazie, het basilicum, de melk, peper en zout in de blender en mix fijn. Voeg eventueel meer melk toe voor een dunnere saus. Lepel wat saus over de salade en serveer. Smakelibjk!

Tip:     Je kan voor manlief of kinderen er een stukje vlees of vis bij voorzien, doch het is voor iedereen gezond om eens een vegetarische dag in te lassen, we eten massaal teveel vlees!



TONGROLLETJES MET VOORJAARSGROENTEN

( hoofdgerecht, 4 personen )

Ingrediënten:              - 500 gr tongrolletjes

                                   - 400 gr peulen of sugarsnaps genoemd

                                   - 1 bussel groene asperges

                                   - 100 gr zeekraal

                                   - 10 kerstomaatjes

                                   - 100 gr fijne erwtjes

                                   - enkele takjes dragon

                                   - peper en zout

                                   - olie

                                   - havermout

Bereiding:

Schil de onderkant van de asperges en snij er het onderste harde deel af. Blancheer ze in gezouten water. Snij de asperges in hapklare stukken. Blancheer de sugarsnaps en de zeekraal afzonderlijk in gezouten kokend water. Laat ze schrikken in ijswater ( zo blijven ze mooi groen ) Bak de havermout goudbruin in een pan met een eetlepel olie. Laat afkoelen op keukenpapier. Maak de tongfilets indien nodig nog wat schoon en rol ze op met de velkant naar binnen. Je kan ze ook kant en klaar kopen. Bak ze in wat olie. Warm de groentjes, met de gehalveerde kerstomaatjes en de erwtjes op in een pan met een beetje olie en kruid goed af. Verdeel er de dragon over en kruid indien nodig nog bij met peper en zout. Serveer met de havermoutcrumble.

Indien nodig voor de overige gezinsleden; opdienen met gekookte aardappelen.

GEBAKKEN RIJST MET ZALM EN DOPERWTJES

( hoofdgerecht, 4 personen )

Ingrediënten:              - 1 ui

                                   - 200 gr zilvervliesrijst

                                   - 4 zalmfilets à 150 gr/stuk

                                   - 3 teentjes knoflook

                                   - 1 rode paprika

                                   - 350 gr doperwtjes, diepvries

                                   - 4 eetlepels sojasaus

                                   - 1 eetlepel sesamolie

                                   - 1 bussel lente-uitjes

                                   - 1 limoen

Bereiding:

Maak de ui schoon en snipper. Was de lente-ui en snipper fijn. Pel de knoflook en snipper fijn. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij fijn. Verhit een soeplepel olie en bak hierin de ui en de rijst 10-15 minuten, al roerend. Verhit een lepel olie en bak hierin de zalmfilets. Voeg de knoflook en paprika toe aan de rijst en bak al roerend 5 minuten mee. Voeg de doperwten, sojasaus en sesamolie toe en schep goed om. Voeg de lente-ui toe. Serveer de rijst met groenten op een bord, leg hierop de zalmfilets erop en serveer met de limoenpartjes. Smakelijk!

ZEEBAARS MET KOMKOMMER EN PAPRIKA

( licht avondmaal, 4 personen )

Ingrediënten:              - 400 gr zeebaarsfilet, met of zonder vel

                                   - 1 komkommer

                                   - 1 mango

                                   - 1 rode paprika

                                   -2 limoenen

                                   - ½ bosje lente-ui

                                   - verse kruiden; peterselie, koriander, …

                                   - 1 kl groene Tabasco

                                   -olie, peper en zout

Bereiding:

Een avond van tevoren: was de lente-ui en snij fijn. Bak de zeebaarsfilet. Snij de vis van het vel. Leg de visstukjes in een diepe schaal. Spoel de limoenen, rasp de schil van 1 limoen en pers sap van beide limoenen uit. Maak de lente-uitjes schoon en snipper fijn. Besprenkel het limoensap over de zeebaars, lepel er ook 2 eetlepels gesnipperde lente-ui over. Meng de Tabasco, 2 eetlepels olie en wat zout eronder. Laat een nacht marineren in de koelkast. ( minstens 2 uur laten marineren ) Op het moment: was de komkommer, snij hem overlangs, verwijder de zaadjes en snij fijn. Schil de mango en snij het vruchtvlees in stukjes. Was de paprika, verwijder de zaadjes en snij in kleine blokjes. Meng alle groenten onder elkaar en daarna onder de vis. Boeg eventueel nog wat Tabasco, peper of zout toe. Werk af met de rest van de lente-ui en verse kruiden.

Lekker met een snee donker, vast brood. Ook lekker met quinoa, bulger, volkoren spelt of zilvervliesrijst.

TIP:     Het slaatje met komkommer/paprika/mango houdt zich enkele dagen in een afgesloten potje. Is ook lekker bij bbq of als groenten bij de lunch.

CREATIEF EN LEUK; COURGETTE UIT DE SPIRAALSNIJDER


Ipv spaghetti neem je rauwe courgette met bolognaise saus. Dit vult enorm goed en bevat véél minder kcal. Hetzelfde kan ook met sojascheuten, dit is eens iets anders! Zeker de moeite om eens te proberen.

OVENSCHOTEL VAN ZOETE AARDAPPEL, KIP EN SPINAZIE
( hoofdgerecht, 4 personen )
 
Ingrediënten:             
- 500 gr kipfilet
- 6 zoete aardappelen
- 1 flesje alpro soya room light
- 600 gr verse spinazie
- 2 teentjes knoflook
- 100 gr magere geraspte kaas, Belleligne, Edammer light
- olie
- peper, kipkruiden en zout
 
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.  Snij de kipfilet in blokjes.  Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik en kook ze in 10 minuten gaar.  Hak ondertussen de knoflook fijn.  Wok de spinazie in een beetje olie tot hij geslonken is.  Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.  Giet de aardappelschijfjes af.  Bedek een licht ingevette ovenschotel met één laagje schijfjes.  Leg hierop een laagje spinazie, giet er wat room over en kruid extra met peper en zout.  Herhaal dit nog een keer en eindig met de geraspte kaas.  Zet de schotel 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.  Bak ondertussen de kippenblokjes goudbruin in een pan en weinig olie.  Kruid met peper, zout en kipkruiden.
 
Tip: als je ovenschotel hoog genoeg is, kan je de kipfilet in laagjes er nog tussen doen en snij je heel kleine blokjes, die je op voorhand even aanbakt.

 

CREATIEF EN LEUK; COURGETTE UIT DE SPIRAALSNIJDER

Ipv spaghetti neem je rauwe courgette met bolognaise saus.  Dit vult enorm goed en bevat véél minder kcal.  Hetzelfde kan ook met sojascheuten, dit is eens iets anders!  Zeker de moeite om eens te proberen.

 IMG 0856

 

Lekker slaatje met :

- tomaat, ui, 1 el azijn en 1el olie

- selder, Grany appel, witte druif en honing mosterd dressing

- courgette slierten met spiraalsnijder

- sla

- rode ui gesnipperd

- gebakken champignons, zonder vetstof, gekruid met kipkruiden en beetje cayennepeper op heet vuur

 

IMG 0836

 

OVENSCHOTEL VAN ZOETE AARDAPPEL, KIP EN SPINAZIE
( hoofdgerecht, 4 personen )
 
Ingrediënten:             
- 500 gr kipfilet
- 6 zoete aardappelen
- 1 flesje alpro soya room light
- 600 gr verse spinazie
- 2 teentjes knoflook
- 100 gr magere geraspte kaas, Belleligne, Edammer light
- olie
- peper, kipkruiden en zout
 
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.  Snij de kipfilet in blokjes.  Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik en kook ze in 10 minuten gaar.  Hak ondertussen de knoflook fijn.  Wok de spinazie in een beetje olie tot hij geslonken is.  Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.  Giet de aardappelschijfjes af.  Bedek een licht ingevette ovenschotel met één laagje schijfjes.  Leg hierop een laagje spinazie, giet er wat room over en kruid extra met peper en zout.  Herhaal dit nog een keer en eindig met de geraspte kaas.  Zet de schotel 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.  Bak ondertussen de kippenblokjes goudbruin in een pan en weinig olie.  Kruid met peper, zout en kipkruiden.
 
Tip: als je ovenschotel hoog genoeg is, kan je de kipfilet in laagjes er nog tussen doen en snij je heel kleine blokjes, die je op voorhand even aanbakt.

KNOLSELDERIJSTAMPPOT MET MOSTERDSAUS

( hoofdgerecht, 4 personen )

Ingrediënten :                  - 750 gr aardappelen

                                   - 1 kleine knolselderij

                                   - 1 bosje bladselderij

                                   - zout en peper

                                   - 4 eetlepels mosterd

                                   - 125 ml magere of halfvolle melk

                                   - 1 magere of runderrookworst ( ± 350 gr )

Bereiding :

Schil de aardappelen.  Schil de knolselderij.  Snijd de knol in plakken en vervolgens in blokjes.  Hak de bladselderij fijn.  Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.  Kook in een tweede pan in ongeveer dezelfde tijd de blokjes knolselderij gaar.  Kook de rookworst volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking, in de waterdichte plastic.  Giet de aardappelen af en laat ze droog stomen.  Giet de knolselderij af.  Verwarm de melk met de mosterd.  Maak van de aardappelen met behulp van een stamper puree.  Roer de mosterdsaus erdoor.  Schep de knolselderijblokjes en de bladselderij door de puree.  Serveer bij deze stamppot in stukjes gesneden warme rookworst.

 

ZOMERSE ZALMSALADE

( 4 personen, hoofdgerecht )

 

Ingrediënten:              * 8 sneetjes gerookte zalm

                                   * 1 bakje Philadelphia light tuinkruiden

                                   * 1 komkommer

                                   * 2 groene appels

                                   * 1 koolrabi

                                   * 1 krop sla

                                   * peper en zout

Bereiding:

Schil de komkommer en verwijder de zaadjes, snijd hem in fijne brunoise. Snijd de appel in 4 parten, verwijder het klokhuis en schil hem. Snijd in brunoise. Schil de koolrabi en snijd hem eveneens in brunoise. Voeg appel en groenten samen in een kom, kruid met peper en zout en meng er de kaas onder. Snijd de sneetjes zalm in fijne reepjes en meng onder de groenten.

Maak de sla schoon en dien op met sla.

Tip: Maak het slaatje een dag op voorhand of ’s morgens, is veel lekkerder als het goed doortrokken is. Ook de sla kan je op voorhand schoonmaken, ideaal dus als je snel aan het eten wilt zijn. Kan voor de kids ook met koude pasta.

KNOLSELDERIJSTAMPPOT MET MOSTERDSAUS

( hoofdgerecht, 4 personen )

Ingrediënten :                  - 750 gr aardappelen

                                   - 1 kleine knolselderij

                                   - 1 bosje bladselderij

                                   - zout en peper

                                   - 4 eetlepels mosterd

                                   - 125 ml magere of halfvolle melk

                                   - 1 magere of runderrookworst ( ± 350 gr )

Bereiding :

Schil de aardappelen.  Schil de knolselderij.  Snijd de knol in plakken en vervolgens in blokjes.  Hak de bladselderij fijn.  Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.  Kook in een tweede pan in ongeveer dezelfde tijd de blokjes knolselderij gaar.  Kook de rookworst volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking, in de waterdichte plastic.  Giet de aardappelen af en laat ze droog stomen.  Giet de knolselderij af.  Verwarm de melk met de mosterd.  Maak van de aardappelen met behulp van een stamper puree.  Roer de mosterdsaus erdoor.  Schep de knolselderijblokjes en de bladselderij door de puree.  Serveer bij deze stamppot in stukjes gesneden warme rookworst.

 

ZOMERSE ZALMSALADE

( 4 personen, hoofdgerecht )

 

Ingrediënten:              * 8 sneetjes gerookte zalm

                                   * 1 bakje Philadelphia light tuinkruiden

                                   * 1 komkommer

                                   * 2 groene appels

                                   * 1 koolrabi

                                   * 1 krop sla

                                   * peper en zout

Bereiding:

Schil de komkommer en verwijder de zaadjes, snijd hem in fijne brunoise. Snijd de appel in 4 parten, verwijder het klokhuis en schil hem. Snijd in brunoise. Schil de koolrabi en snijd hem eveneens in brunoise. Voeg appel en groenten samen in een kom, kruid met peper en zout en meng er de kaas onder. Snijd de sneetjes zalm in fijne reepjes en meng onder de groenten.

Maak de sla schoon en dien op met sla.

Tip: Maak het slaatje een dag op voorhand of ’s morgens, is veel lekkerder als het goed doortrokken is. Ook de sla kan je op voorhand schoonmaken, ideaal dus als je snel aan het eten wilt zijn. Kan voor de kids ook met koude pasta.

VEGETARISCHE GROENTELASAGNE MET VENKEL-SAFFRAANSAUS


( hoofdgerecht, 6 personen )

Ingrediënten:
- lasagnevellen ( liefst volkoren )
- 2 gele paprika’s
- 1 venkel
- 1 doosje saffraan
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 2 rode paprika’s
- 2 pastinaken
- 400 gr verse spinazie
- 50 gr pijnboompitten
- 1,5 koffielepel Provençaalse kruiden
- 2 groentebouillontabletten
- peper

WINTERSE OVENSCHOTEL MET QUORNGEHAKT EN PASTINAAKPUREE

( 4 personen )

Ingrediënten:              - 400 gr geschilde aardappelen

                                   - 2 middelgrote pastinaken

                                   - 2 uien          

                                  - 4 teentjes knoflook

                                   - 4 wortels

                                   - 500 gr champignons

                                   - 400 gr Quorn gehakt

                                   - 3 dl halfvolle melk

                                   - zout, peper, nootmuskaat

Bereiding:

Schil de aardappelen en de pastinaken en spoel ze vervolgens af. Snij ze daarna in grove stukken en doe ze in een pot die in de microgolfoven mag. Zet de aardappelen en de pastinaken 10 minuten in de microgolfoven. Je kan ze uiteraard ook gewoon in water koken.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snij de uien, de look en de wortelen in fijne blokjes. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan. Doe de uien en de look erbij. Laat 1 minuut bakken. Voeg vervolgens de wortels en het Quorn gehakt toe. Laat 10 minuten bakken, roer af en toe zodat het niet aanbakt. Voeg eventueel een beetje water toe. Kruid vervolgens af met peper en zout. Snij de champignons in schijfjes. Doe ze droog in een pannetje en kruid met voldoende peper. Roer om zodat ze niet aanbakken en na een tijdje geven ze hun eigen vocht af. Pureer de aardappelen en de pastinaken met een stamper. Voeg vervolgens 3 dl halfvolle melk toe en roer goed. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Neem een ovenschaal voor 4 personen. Schep het Quorn gehakt met wortelen en ui op de bodem. Schep er vervolgens de champignons over. Tot slot wordt de puree op de ovenschotel geschept. Strijk de puree mooi egaal met een pannenlikker en plaats de schotel 15 minuten in de oven.

Smakelijk!

LEKKER OP DE BARBECUE


SCAMPI MET MANGO
nodig voor 2 personen
- aluminiumbakje met dekje of met aluminiumfolie
- 12 scampi's
- 1 mango
- 1 grany appel
- 2 tomaten
- 1 selderstengel
- enkele muntblaadjes
- peper, zout en eetlepel currypoeder
- sap van 1/2 citroen of limoen
- 1/2 groentebouillonblokje verkruimeld

Wij zetten voor jullie alle voordelen van soep op een rijtje!

1. Soep is in een handomdraai klaar en kan je makkelijk opwarmen en bewaren.

2. Soep is perfect om restjes groenten in te verwerken. Je kan bijna elke groente gebruiken om soep te maken.

3. Soep bestaat hoofdzakelijk uit water en groenten en verdient daarom een vaste plaats in de voedingsdriehoek. Een portie soep (250 ml) is op zich al goed voor één zesde van je dagelijkse hoeveelheid vloeistof en voor bijna twee porties groenten (150 g)!

4. Soep is een goedkoop, gezond en snel alternatief voor een warme maaltijd.

5. Wie kiest voor een lekkere kom soep als lichte snack, vermijdt dat hij tussendoor gaat snoepen.

6. Groentesoep bevat weinig calorieën, vetten en cholesterol. Zo bevat een portie groentesoep (250 ml) maar 65 kcal!

7. Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, anti-oxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding.  Het is dé boost voor de herfst tegemoet te gaan!!!

8. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.

9. Mensen die regelmatig soep eten hebben een lagere BMI dan zij die nooit soep eten.  Dagelijks zou je minstens 1 tas toep moeten eten.  Dit wordt in de huidige maatschappij niet meer gedaan!

10. Soep is ook een lekker en gezond alternatief voor wie niet graag koffie of thee drinkt, maar wel van een warme drank wil genieten.

SOEPEN

Soep is makkelijk te maken en een kcal-arm tussendoortje. Verder ideaal als lunch met bv. 2 volkoren beschuiten, indien je eens extra mager wil lunchen. Ook in de lente of zomer kan soep lekker zijn! Gebruik je fantasie en creativiteit en probeer gewoon verschillende groenten te combineren. Ook kipkruiden en satékruiden in de soep is lekker en geeft een hele nieuwe soep! Varieer ook met verschillende magere bouillonblokjes.

Geef jezelf én je gezin een vitamineboost met elke dag verse soep!

  1. Komkommersoep

Dit heb je nodig: 1 komkommer, 2 dikke uien, 1,5 liter kippenbouillon. Schil de komkommer en snij in stukken. Maak de uien schoon en snij in grove stukken. Voeg de bouillon toe en laat ongeveer 15 minuten koken. Mixen en klaar! Je kan bijkruiden met peper en kipkruiden.

 

  1. Gele paprikasoep

Dit heb je nodig: 4 gele paprika’s, 2 dikke uien, 1,5 liter groentebouillon. Maak de groenten schoon en snij grof in stukken. Voeg de bouillon toe en laat 15 minuten koken. Mixen en bijkruiden met peper en kipkruiden of satékruiden.

 

  1. Pastinaaksoep

Dit heb je nodig: 2 dikke pastinaken, 1 ui, 2 selderstengels, 2 liter kippenbouillon. Maak de groenten schoon en snij grof in stukken. Voeg de bouillon toe en laat 20 minuten koken. Mixen en bijkruiden met peper.

 

  1. Courgettesoep

Dit heb je nodig: 1 courgette, 1 komkommer, 2 uien, 2 liter kippenbouillon. Schil de komkommer en de courgette en snij grof in stukken. Maak de uien schoon en snij in stukken. Voeg de groenten bij de kippenbouillon en laat 15 minuten koken. Mixen en bijkruiden met peper en satékruiden.

 

  1. Venkelsoep

Dit heb je nodig: 2 venkelknollen, 2 uien, 1,5 liter kippenbouillon. Maak de groenten schoon en snij in grove stukken. Voeg de kippenbouillon toe en laat 15 minuten koken. Mixen en bijkruiden met peper en kipkruiden.

Super combinaties

1. Tomaten en olie

Tomaten bevatten lycopeen, een antioxidant die veel rode vruchten rood kleurt, zoals ook paprika en watermeloen. Los je lycopeen op in vet, dan verhoog je de opname en dus het effect. Ook andere carotenoïden, zoals bètacaroteen in wortelen, zijn beter opneembaar in vet. Je kan best een olie met veel omega 3-vetzuren kiezen. Denk aan lijnzaad-, koolzaad-of walnootolie. Ook avocado is een goede match met tomaten.



2. Zwarte peper en kurkuma

Natuurlijke booster! Kurkuma of geelwortel is een antioxidant en helpt je bij pijn en ontstekingen. Het enige probleem is dat je lichaam de werkzame stof heel moeilijk opneemt. De oplossing is zwarte peper toevoegen. Zwarte peper versterkt de opname dankzij het fytonutriënt piperine. Combineer dus de twee in je gerechten! Piperine zorgt er ook voor dat je meer speeksel aanmaakt en helpt je bij de vertering van koolhydraten, die in de mond begint. De stof stimuleert eveneens de aanmaak van maagzuur, gal en spijsverteringsenzymen.



3. Kaneel en suiker

Kaneel verlaagt je cholesterol en doet je bloedsuikerspiegel dalen. Eet suikerrijke gerechten dus met kaneel, dat mag een hele koffielepel zijn! Ook alle vezelrijke voeding, noten én groenten, verbeteren je glykemische index. Met worteltaart, noten en kaneel scoor je dus best goed als je toch zin hebt in zoet.



4. Veldsla en citroen

Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Handig om te weten, want je lichaam neemt ijzer uit groenten veel minder op dan ijzer uit vlees. Zet ijzerrijke groenten zoals spinazie of peulvruchten ( kikkererwten of linzen ) samen op het menu met citroen, peterselie, rode biet of paprika, allen boordevol vitamine C. Voor slaatjes is een vinaigrette rijk aan citroen ideaal. Veldsla bevat zowel vitamine C als ijzer! Zelfs meer ijzer dan spinazie! Eet jij ’s morgens granen? Dan combineer je dit best ook met fruit, bv. kiwi of fruitsap. Cafeïne, theïne, melk en cacao belemmeren de opname van ijzer. Een glas water met citroensap is dan de oplossing.



5. Spinazie met kikkererwten

Magnesium is een onmisbaar mineraal en speelt in ongeveer 600 biochemische processen in je lichaam een rol. Het is nodig voor de opbouw van je botten, je metabolisme en de prikkeloverdracht in je spieren en zenuwbanen. Magnesium wordt vlot door je lichaam opgenomen, maar voor sommige van de processen heeft het vitamine B6 nodig. Kikkererwten bevatten massa’s B6, hierdoor is hummus de ideale dipsaus bij granen, bladgroenten en vis. Als je zelf hummus maakt, kan je ook sesamzaadjes of amandelen toevoegen voor meer magnesium. Maak bv. eens een stoofpotje met spinazie, champignons en kikkererwten. Ook bananen en chocolade zijn rijk aan magnesium. Combineer ze in een zelfgemaakt broodje met pistachenoten of zonnebloempitten ( veel vitamine B6 ).



6. Boerenkool en zonlicht

Voor de opname van calcium in je lichaam heb je vitamine D nodig. Alleen zo verhoog je je botdichtheid, beperk je botontkalking en het risico op botbreuken. Naast melk haal je calcium ook uit groenten, zoals broccoli en boerenkool. Calcium uit boerenkool wordt beter opgenomen dan calcium uit melk. Vette vis, vooral de lever ervan, bevat veel vitamine D. Sardienen en levertraan helpen je dus goed op weg. Toch kan er niets tegen zonlicht. Je lichaam kan zelf vitamine D aanmaken en hiervoor heb je dagelijks 10 minuten zonlicht nodig.   Zacht zonlicht volstaat, zelfs bij bewolking. Boven op de verhoogde opname van calcium, speelt vitamine D een grote rol in je immuunsysteem.



7. Ananas en eiwitten

In ananas zitten veel bromelaïne, een enzyme dat eiwitten helpt afbreken, zowel in je maag, darmen en bloed. In papaja vindt je een soortgelijk enzym, nl. papaïne. Kip met ananas is met reden een topcombinatie. In heel wat oosterse landen sluiten ze een eiwitrijke maaltijd dan weer af met ananas.



8. Granen en look

Granen bevatten fytinezuur, een beschermingsstofje dat de plant zelf aanmaakt. Fytinezuur is onschadelijk voor je, maar verhindert wel de opname van mineralen. Met hoge temperaturen verminder je al wel de hoeveelheid fytinezuur. Bij het bakken van brood of opwarmen van havermout, gaat er dus heel wat verloren. Best combineer je een ingrediënt met fytinezuur met voeding die veel sulfur bevat, zoals knoflook, ui, kolen en prei.




Een van de beste en meest eenvoudige manieren om je gezondheid te verbeteren is door ervoor te zorgen dat je voldoende verse groenten eet, het liefst biologisch en lokaal geteeld. Om de meeste goede stoffen uit verse groenten te halen kun je ze het beste rauw eten, of nog beter: juicen. Met juicen geef je jezelf een 'boost' van gezonde voedingsstoffen en is daarnaast de beste en meest gezonde manier om aan te sterken als je ziek bent of aan het herstellen bent.

RISOTTO MET ZALM

( hoofdgerecht, voor 4 personen )

Ingrediënten: - 2 uien, fijngesnipperd

- ½ groentebouillonblokje

- 2 teentjes knoflook, fijngesneden

- 4 stengels witte selder, fijngesneden

- 200 gr zilvervliesrijst

- 1 kippenbouillonblokje

- scheut droge witte wijn

- 2 rode paprika’s, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden

- 500 gr champignons, gesneden

- verse basilicum, fijngehakt

- 4 zalmmoten

- peper van de molen, zout

- schijfje limoen of citroen

Bereiding:

Stoof in een grote kom in een bodempje water en ½ groentebouillonblokje 2 uien, 2 teentjes knoflook en 4 stengels van een witte selder. Voeg na 5 minuten 200 gr ongekookte zilvervliesrijst toe en roer goed om met de groenten. Voeg een scheut droge witte wijn toe en roer opnieuw. Na 2 minuten voeg je 0,5 L kippenbouillon toe. Dek af met een deksel. Laat 10 minuten sudderen en af en toe omroeren. Voeg 2 gesneden rode paprika’s toe en 500 gr gesneden verse champignons toe en roer om. Dek af met deksel. Na 5 minuten haal je het deksel eraf en laat je het overtollige water uitdampen. Breng op smaak met peper van de molen, verse basilicum en zout. Grill of bak de zalmmoot gedurende 10 minuten zonder vetten. Schep de rijst uit op een bord, schik er de vis op en werk af met verse basilicum en een schijfje limoen of citroen. Smakelijk!


Schep uw bord bij de lunch of het diner vol met groenten. Ze bevatten veel vezels, water en vitaminen en zijn goed voor het spijsverteringssysteem.

Als uw maag vol zit met groenten, is er minder ruimte voor vetter eten neem zetmeelarme groenten om meer kleur te krijgen op uw bord: bonen, paprika, asperges, broccoli, bok choy of andere Aziatische groenten, kool, champignons en alle verschillende soorten sla.

CONTACT

Telefoon:
011 80 29 60

Email:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Adres:
Molenstraat 2 b 1
3990 Peer

logowit200

 

OPENINGSUREN

Maandag: 9u15 - 20u30
Dinsdag: 9u15 - 20u30
Woensdag: 9u15 - 13u00 / 17u00 - 20u30
Donderdag: 9u15 - 20u30
Vrijdag: 9u15 - 16u00
Zaterdag: gesloten

 

NIEUWSBRIEF

Registreer voor onze nieuwsbrief
Please wait
 
 
facebook_page_plugin
Back to top