Kcal alcoholische dranken

Bacardi breezer                      flesje                           198 kcal

Bacardi cola light                   glas                             78 kcal

Bacardi cola                           glas                             175 kcal

Gin tonic                                 glas                             156 kcal

Gin tonic light                         glas                             91 kcal

Wodka cola                            glas                             195 kcal

Wodka                                    35 ml                          86 kcal

Cointreau                               35 ml                          116 kcal

Advocaat                                35 ml                          84 kcal

Whisky                                    35 ml                          89 kcal

Jenever                                   35 ml                          68 kcal

Passoa                                    35 ml                          68 kcal

Citroenjenever                       35 ml                          63 kcal

Chocoladejenever                  35 ml                          92 kcal

Vanillejenever                         35 ml                          89 kcal

Pisang Ambon                         35 ml                          122 kcal

Tequilla                                   35 ml                          67 kcal                        

Rum                                        35 ml                          80 kcal

Gin                                          35 ml                          91 kcal

Limoncello                              35 ml                          69 kcal

Cointreau                                35 ml                          188 kcal

Amaretto                                35 ml                          128 kcal

Baileys                                    35 ml                          114 kcal

Mojito                                     glas                             217 kcal

Martini                                   100ml                         120 kcal

Porto rood                              100 ml                        153 kcal

Porto wit                                100ml                         196 kcal

Rode wijn                               100 ml                        70 kcal

Witte droge wijn                    100 ml                        72 kcal

Witte zoete wijn                     100 ml                        96 kcal

Champagne                            100 ml                        79 kcal

Prosecco                                 100 ml                        68 kcal

Cava                                       100 ml                        66 kcal

Lindemans kriek                     flesje                           137 kcal

Jupiler                                     flesje                           113 kcal

Duvel                                      flesje                           204 kcal

Grimbergen blond                  flesje                           217 kcal

Leffe blond                             flesje                           202 kcal

Hoegaarden                           flesje                           114 kcal

La Chouffe                              flesje                           241 kcal

Pina Colada                            1 glas                          650 kcal

Manhattan cocktail                1 glas                          264 kcal

Margarita cocktail                 1 glas                          288 kcal

Caipirinha cocktail                 1 glas                          236 kcal

 

 

 

 

1 gram pure alcohol levert zo’n 7 kcal. Om te vergelijken: 1 gram vet is 9 kcal, 1 gram suiker of eiwit is 4 kcal. Het verschil in kcal zit vooral in het vet- en suikergehalte van je drankje. Romige likeuren of mixdrankjes met siropen of fruitsappen zijn altijd bommetjes!

Alcohol bevat lege kcal. Dit houdt in dat je lichaam geen voedingswaarde uit alcohol kan opnemen en vooral bezig is met het afbreken van alcohol. Hierbij wordt de verwerking van andere voedingsstoffen overgeslagen. Tel daarbij op dat alcohol vaak honger stimuleert, met als gevolg dat die kcal worden opgeslagen als vetten.

Champagne of prosecco zijn kcal-arm en dus een goed alternatief met de feestdagen! Mousserende wijnen zoals brut champagne of prosecco zijn lekker en dieet vriendelijk!

Een cocktail is lekker, maar bevat super veel suikers!

In wijn bepalen het alcoholpercentage en het suikergehalte de hoeveelheid kcal. Zo bevat zoete witte wijn veel meer kcal dan een droge wijn omdat hier meer suiker in zit.

Een glas whisky is misschien kleiner dan een glas wijn, maar bevat veel meer alcohol en dus een stuk meer kcal. Dat geldt voor alle sterke dranken!

Bieren en vooral de speciale bieren zijn erg in trend, zowel bij mannen als vrouwen. Let hiermee op het zijn kcal-bommetjes!

Ook hier geldt de regel: ‘alles met mate’. Weet wat je binnenkrijgt en dat elk hapje gepaard met alcohol wordt opgestapeld in je vetreserve!

Met de feestdagen dus ook zeker tussenin voldoende aan beweging doen!

Onthoudt: 100 kcal verbranden = 30 minuten goed doorstappen 😉

Fijne dagen….

 

 

ZOMERSE ZALMSALADE

( 4 personen, hoofdgerecht )

 

Ingrediënten:              * 8 sneetjes gerookte zalm

                                   * 1 bakje Philadelphia light tuinkruiden

                                   * 1 komkommer

                                   * 2 groene appels

                                   * 1 koolrabi

                                   * 1 krop sla

                                   * peper en zout

Bereiding:

Schil de komkommer en verwijder de zaadjes, snijd hem in fijne brunoise. Snijd de appel in 4 parten, verwijder het klokhuis en schil hem. Snijd in brunoise. Schil de koolrabi en snijd hem eveneens in brunoise. Voeg appel en groenten samen in een kom, kruid met peper en zout en meng er de kaas onder. Snijd de sneetjes zalm in fijne reepjes en meng onder de groenten.

Maak de sla schoon en dien op met sla.

Tip: Maak het slaatje een dag op voorhand of ’s morgens, is veel lekkerder als het goed doortrokken is. Ook de sla kan je op voorhand schoonmaken, ideaal dus als je snel aan het eten wilt zijn. Kan voor de kids ook met koude pasta.

KCAL BORRELHAPJES

1 blokje kaas                                      37 kcal                        per 100 gr       380 kcal

1 blokje Boursin salade/apéritief      20 kcal                        per 100            406 kcal

1 blokje St Môret apéritief                16 kcal                        per 100 gr      327 kcal

1 bolletje Mozzarella light                 23 kcal                        per 100 gr       233 kcal

1 Babybel                                           65 kcal

20 gr Chavroux                                   30 kcal                        per 100 gr       152 kcal         

1 bitterbal                                          62 kcal                        per 100 gr       311 kcal

1 blokje salami                                   43 kcal                        per 100 gr       395 kcal

1 Zwan worstje TV                             42 kcal                        per 100 gr       210 kcal

1 Zwan worstje light TV                     30 kcal                        per 100 gr       150 kcal

1 gevulde mini paprika met kaas       67 kcal                        per 100 gr       332 kcal

1 mini gehaktballetje (knikker)          33 kcal                        per 100 gr       275 kcal

1 kipfiletrolletje met kruidenkaas      27 kcal                        per 100 gr       216 kcal

1 kipspiesje klein                                20 kcal                        per 100 gr       162 kcal

1 sushi                                                53 kcal                        per 100 gr       371 kcal

1 mini worstenbroodje                       104 kcal                      per 100 gr       346 kcal

1 bladerdeeghapje kaas of vis           72 kcal                        per 100 gr       361 kcal

1 ansjovis vers                                    4 kcal                          per 100 gr       102 kcal

10 olijven                                           22 kcal                        per 100 gr       136 kcal

20 gr guacamole                                36 kcal                        per 100 gr       182 kcal

20 gr hummus                                    54 kcal                        per 100 gr       270 kcal

20 gr Libanese hummus                     51 kcal                        per 100 gr      254 kcal

20 gr pikante hummus                       53 kcal                        per 100 gr      265 kcal         

20 gr heksenkaas                               81 kcal                        per 100 gr       403 kcal

20 gr rode curry dip                           41 kcal                        per 100 gr       205 kcal

20 gr Tatziki                                       34 kcal                        per 100 gr       168 kcal

20 gr bruscetta dip                             9 kcal                          per 100 gr       45 kcal

20 gr Tortilla dipsaus  mild                7 kcal                          per 100 gr       35 kcal

20 gr Tortilla dipsaus hot                   10 kcal                        per 100 gr       50 kcal

20 gr Tortilla dipsaus  cheese            26 kcal                        per 100 gr       130 kcal

20 gr uienconfijt                                 34 kcal                        per 100 gr       172 kcal

20 gr vijgenconfijt                              38 kcal                        per 100 gr       188 kcal

20 gr foie gras                                    90 kcal                        per 100 gr       450 kcal

20 gr pâté                                           70 kcal                        per 100 gr       350 kcal

20 gr everzwijnpâté                           56 kcal                        per 100 gr       280 kcal

30 gr chips                                         166 kcal                      per 100 gr       554 kcal

30 gr noten                                         210 kcal                      per 100 gr       700 kcal

30 gr zonnebloempitten                     201 kcal                      per 100 gr       670 kcal

30 gr popcorn                                     113 kcal                      per 100 gr       113 kcal

30 gr zoute stokjes                             109 kcal                      per 100 gr       365 kcal

30 gr Japanse mix zonder noten        116 kcal                      per 100 gr       388 kcal

gegrilde paprika                                                                    per 100 gr       123 kcal

augurkjes                                                                               per 100 gr       14 kcal

cherrytomaatjes                                                                    per 100 gr       18 kcal           

wortelen                                                                                per 100 gr       30 kcal

komkommer                                                                          per 100 gr       13 kcal

druiven                                                                                   per 100 gr       72 kcal

aardbeien                                                                              per 100 gr       33 kcal

30 gr rozijnen                                     87 kcal                        per 100 gr       291 kcal

1 Ferrero Rocher                                75 kcal                        per 100 gr       600 kcal

1 Ferrero rondnoir                             55 kcal                        per 100 gr       559 kcal

1 Rafaello Rocher                              62 kcal                        per 100 gr       628 kcal

1 merci                                               44 kcal                        per 100 gr       563 kcal

1 praline praliné                                95 kcal                        per 100 gr       558 kcal

1 mon chérie                                      47 kcal                        per 100 gr       455 kcal

We kunnen niet alles oplijsten, maar met deze lijst krijg je toch al een mooi beeld van wat je tijdens de feestdagen zoal in je mond steekt. Onthoudt dat je in een gezonde voeding ALLES mag eten, doch met mate! Ga niet overdrijven en denken: ‘op 2 januari start ik wel opnieuw’. Probeer steeds je best te doen, ook al is dat niet altijd makkelijk en zal dat niet altijd lukken!

Je kan ook altijd als je bezoek krijgt de keuzes groter maken, bv. Tortilla chips met dip opzetten, maar ook rauwkoststaafjes erbij of cherrytomaatjes…deze zijn ook lekker met dip en zo maak je het voor jezelf makkelijker. Of beschuitenstengels, graanwafels grof gebroken, crackertjes, …

Meng steeds verschillende dingen door elkaar, zo zet ik zelf altijd druiven, olijven en cherrytomaten steevast tussen de apéritiefhapjes en daar wordt goed gebruik van gemaakt.

Ook bewegen is belangrijk en kan je helpen om keuzes te maken in je voeding.                 Dé regel: 100 kcal verbranden = 30 minuten flink doorwandelen. Zo kan je al eens uitrekenen hoelang je extra moet wandelen tijdens de feestweken 😉

 

Geniet van de feestdagen en maak er een gezellige tijd van!

Dikke knuffel Annick

ZOMERSE ZALMSALADE

( 4 personen, hoofdgerecht )

 

Ingrediënten:              * 8 sneetjes gerookte zalm

                                   * 1 bakje Philadelphia light tuinkruiden

                                   * 1 komkommer

                                   * 2 groene appels

                                   * 1 koolrabi

                                   * 1 krop sla

                                   * peper en zout

Bereiding:

Schil de komkommer en verwijder de zaadjes, snijd hem in fijne brunoise. Snijd de appel in 4 parten, verwijder het klokhuis en schil hem. Snijd in brunoise. Schil de koolrabi en snijd hem eveneens in brunoise. Voeg appel en groenten samen in een kom, kruid met peper en zout en meng er de kaas onder. Snijd de sneetjes zalm in fijne reepjes en meng onder de groenten.

Maak de sla schoon en dien op met sla.

Tip: Maak het slaatje een dag op voorhand of ’s morgens, is veel lekkerder als het goed doortrokken is. Ook de sla kan je op voorhand schoonmaken, ideaal dus als je snel aan het eten wilt zijn. Kan voor de kids ook met koude pasta.

FEESTIDEETJES 2020
 
AVOCADOGRATIN MET TONIJN
( voorgerecht, 4 personen )
 
Ingrediënten:             
- 4 kleine avocado’s
- 1 blikje tonijn op eigen nat
- 4 zongedroogde tomaten
- ½ kl knoflookpoeder of geperste vers of heel fijn gesneden vers
- 100 gr magere geraspte kaas
- 1 bussel lente-ui
- peper en grof zout
- magere mayo
 
Bereiding:
Laat de tonijn uitlekken.  Doe er magere mayo onder en kruid met peper en zout.  Snij de zongedroogde tomaatjes fijn.  Was de lente-ui en snij in fijne ringetjes, hou de helft apart voor de afwerking.  Halveer de avocado’s en verwijder het vruchtvlees.  Prak het vruchtvlees fijn met een vork en meng er de tonijnsalade, de tomatenstukjes, het knoflookpoeder en peper onder.  Vul de avocadohelften met dit mengsel en strooi er de kaas over.  Zet de borden 3-4 minuten onder een hete grill tot de kaas smelt en bruin kleurt.  Leg de avocadohelften op een bord en bestrooi met de overige lente-uiringen.
 
 
GARNALEN MET AVOCADO EN MELOEN
( voorgerecht, voor 4 personen )
 
Ingrediënten:             
-250 gr grijze garnalen
- 4 avocado’s
- 2 el citroensap
- 1 cavaillon
- waterkers of verse babyspinazie
Dressing:        
- 2 el citroensap
- peper en zout
- 1 kl mosterd
- 4 el olie
 
Bereiding:
Halveer de avocado’s en hol uit.  Besmeer meteen met citroensap om verkleuring te voorkomen.  Snij het avocadovruchtvlees in reepjes, besprenkel met citroen en kruid met peper en zout.  Garneer het bord met waterkers, babyspinazie, cavaillonreepjes en avocadoreepjes.  Maak een dressing van 2 el citroensap, zout, peper, 1 kl mosterd en 4 eetlepels olie.  Doe deze dressing onder de garnalen. Vul de avocadohelften op met garnalen.  Garneer met een schijfje citroen.
 
 
KERSTBOOM VAN ZALM EN KRUIDENKAAS
( Apéritiefhapje of voorgerecht )
 
Ingrediënten:             
- een vel bladerdeeg                        
- Philadelphia light naar keuze
- gerookte zalm
- sesamzaadjes
- verse peterselie
- lente-ui
- eidooier
- cherry-tomaatjes
 
Bereiding:      
Een vel bladerdeeg ( vierkant ) besmeren met Philadelphia en de gerookte zalm erop leggen.  Daarna de onder- en bovenkant naar het midden rollen.  Die grote rol in stukjes snijden en dan een kerstboom vormen op je bakpapier.  Strooi er wat sesamzaadjes op en peterselie.  Bestrijk het als laatste met rauwe eidooier en bak 20 minuten op 190°C.  Afwerken met halve cherry-tomaatjes en lente-ui ringetjes.
 
TIP:  Het kan ook met groene pesto en Parma- of Serranoham ipv smeerkaas en zalm, de rest blijft idem.
 
 
ROLLETJES VAN KOMKOMMER EN GEROOKTE FOREL
( hapje of voorgerecht, voor 8 personen )
 
Ingrediënten:             
- 1 sinaasappel
- 1 komkommer
- 8 plakjes gerookte forel
- 1 eetlepel mosterd
- tuinkers voor afwerking
 
Bereiding:
Pers de sinaasappel uit.  Schil de komkommer.  Snijd de komkommer met een scherp mes, een dunschiller of een kaasschaaf in de lengte in dunne plakken.  Leg deze dunne plakken een half uur in het sinaasappelsap, laat ze uitlekken erna.  Smeer elke forelfilet heel dun in met mosterd.  Snijd 8 komkommerplakken op de lengte van de forelfilets.  Leg de forel op een plak komkommer en rol op.  Steek de rolletjes vast met een coctailprikker.  Garneer met de tuinkers.
 
ZALMHORENTJES
( voorgerechtje, 4 personen )
 
Ingrediënten:             
- 1 vel bladerdeeg
- blik zalm
- kruidenkaas
- dille
- peper en zout
- citroen (sap)
- cayennepeper
- eidooier
- sesamzaadjes
- geraspte mozzarella
- hoornpennen of kegeltjes
 
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.  Neem een vel bladerdeeg en snijd in reepjes van ongeveer 1 à 1,5 cm, draai de reepjes rond een ingevet kegeltje.  Kluts de eidooier los met klein scheutje water en bestrijk de kegels met de eidooier en strooi er wat sesamzaadjes over.  Bak in 20 minuten in de oven.
Vulling: neem een blik zalm en laat deze uitlekken.  Verwijder de graten en doe de zalm in een blender.  Voeg wat citroensap toe en mix dit tot een mousse.  Doe wat kruidenkaas in een kom en voeg de zalmmousse eraan toe.  Meng dit met een lepel goed door elkaar.  Voeg dille, peper en zout toe.  Kruid af met cayennepeper en eventueel nog wat citroensap naar smaak.  Vul de hoorntjes met de mousse en dop ze in de geraspte mozzarella of andere kaas.  Zet ze nog even onder de grill tot de kaas gesmolten is.  Smakelijk!
 
BRUSCHETTA VAN ZOETE AARDAPPEL MET GUACAMOLE EN GEROOKTE ZALM
( 4 personen, hapje of voorgerecht )
 
Ingrediënten:             
- 100 gr gerookte zalm
- 2 zoete aardappelen
- 2 avocado’s
- 1 limoen
- 1 chilipeper
- 1 bosje koriander
- olie, peper en zout
 
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.  Snij de zoete aardappel met schil in rondjes van 0,5 cm dik.  Wrijf ze in met wat olie en gril ze in een grillpan.  Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nog 10 minuten verder bakken in de voorverwarmde oven.  Verwijder de schil en de pit van de avocado’s.  Snipper de chilipeper fijn, zonder de zaadjes.  Plet het avocadovruchtvlees en breng op smaak met chilipeper, limoensap, peper en zout.  Spoel de koriander, laat uitlekken en hak fijn.   Breng er de guacamole verder mee op smaak.  Snij de gerookte zalm in fijne repen.  Haal de zoete aardappel uit de oven.  Lepel er wat van de guacamole over en werk af met de reepjes gerookte zalm.
 
KOOLRABIPREISOEP MET WATERKERS EN GARNAALTJES
 
Ingrediënten:             
- 2 koolrabi’s             
- 1 wit van prei
- 1 ui
- 1 kruidentuiltje       
-1,5 L kippenbouillon
- 1 bussel waterkers
- 60 gr grijze garnalen
- peper en zout
 
Bereiding:
Schil de koolrabi’s en snij in stukken.  Reinig de prei en snij hem in stukken.  Pel de ui en snipper fijn.  Verhit een lepel olie in een kookpot en fruit de uit glazig.  Voeg prei en koolrabi toe en laat 1 minuut rustig meebakken.  Blus met de kippenbouillon en voeg het kruidentuiltje toe.  Breng aan de kook en laat 25 minuten rustig koken.  Verwijder het kruidentuiltje.  Voeg ½ bussel waterkers toe en mix de soep fijn.  Kruid bij met peper en zout.  Voor een romiger effect zou je een glas magere of halfvolle melk kunnen toevoegen.  Serveer en werk af met de rest van de waterkers en de garnaaltjes.af met de rest van de waterkers en de garnaaltjes.
 
 
 
 
COURGETTESOEP
 
Ingrediënten:             
- 6 uien
- 6 courgetten
- 1 teentje knoflook
- 4 L water met 8 kippenbouillonblokjes
- 2 koffielepels groene currypasta
- 250 ml kokosmelk Alpro ( let op: GEEN KLEIN BRIK OF BLIK )
- verse peterselie, peper en zout

Bereiding:
Maak de groenten schoon en snij grof.  Hak de peterselie fijn en houdt apart voor de afwerking.  Doe de groenten in een grote kookpot met de bouillonblokjes en het water en breng aan de kook.  Laat 40 minuten zachtjes koken.  Zet de soep van het vuur en voeg de currypasta en de kokosmelk toe, mix daarna heel fijn of doe in blender.  Garneer met fijngehakte peterselie en kruidt eventueel bij met peper en zout.
 
 
PREISOEP
 
Ingrediënten:             
- 6 preistengels
- 3 liter water met 6 kippenbouillonblokjes
- 500 gr diepvrieserwtjes
- 250 ml magere of halfvolle melk
- verse peterselie, peper en zout
 
Bereiding:
Was de prei en snij fijn.  Hak de peterselie fijn.  Doe alle groenten in een kookpot met water en bouillonblokjes en kook 15 minuten op matig vuur.  Mix en werk af met fijngehakte peterselie en eventueel nog wat diepvrieserwtjes.  Kruidt af met peper en zout.

 
ERWTEN-DRAGONSOEP
 
Ingrediënten:             
- 600 gr diepvrieserwtjes
- 2 L groentebouillon            
- 1 bussel dragon vers
- 1 teentje knoflook
- 3 uien
- peper en zout
 
Bereiding:
Maak de ui en knoflook schoon en snij grof.  Fruit de groenten aan in 1 lepel olie.  Roerbak even en voeg dan de erwten toe en roerbak nog wat verder.  Voeg de ¾ van de groentebouillon toe en breng aan de kook.  Hak de dragon fijn, hou wat apart voor de afwerking en doe hem in de blender met de rest van de groentebouillon en mix op volle kracht.  Breng op smaak met peper en zout.  Voeg dit toe aan de soep en mix de soep.  Indien je hem fijner wil kan je de soep in de blender doen of zeven.  Werk af met de resterende blaadjes dragon.
 
 
ASPERGESOEP MET DOPERWTJES
 
Ingrediënten:             
- 400 gr witte asperges, diepvries of vers
- 1 ui
- 2 aardappelen                                
- 75 gr doperwtjes
- 2 L kippenbouillon
- peper, zout
 
Bereiding:
Schil de asperges als je verse gebruikt en snij in stukken.  Schil de ui en snij fijn.  Schil de aardappelen en snij in blokjes.  Fruit de ui aan in 1 lepel olie, voeg de stukjes asperges toe en laat even meestoven.  Overgiet met de kippenbouillon en breng aan de kook.  Voeg de aardappelen toe en laat 15 minuten koken.  Laat de erwtjes even meekoken en mix de soep tot een romig geheel.  Kruid met peper en zout.
 
 
PASTINAAK-KOKOSSOEP
 
Ingrediënten:             
- 200 ml kokosmelk Alpro ( geen klein blik of brik, wel GROOT brik )
- 2 pastinaken                       
- 2 aardappelen
- 1 ui
- 1 bosje verse tijm
- 1,5 L kippenbouillon
- peper, cayennepeper en zout
 
Bereiding:
Maak de groenten schoon en snij grof.  Doe alle groenten in een pot met de kippenbouillon en breng aan de kook.  Laat 20 minuten koken.  Rits de tijmblaadjes af van de takjes en hou apart voor de afwerking.  Voeg de kokosmelk toe en mix fijn.  Kruid met peper, zout en cayennepeper.  Garneer met de tijmblaadjes.
 
 
HERTENKALFFILET MET SALADE VAN CHAMPIGNONS EN KRIELTJES
( hoofdgerecht, 4 personen )
 
Ingrediënten:             
- 1 dl rode porto
- 3 eetlepels azijn
- 40 gr witte kristalsuiker
- 400 gr krieltjes
- 400 gr champignons, mag gemengd
- 2 sjalotjes
- 4 stronken witloof
- een handvol pecannoten
- 550 gr hertenkalffilet
- 100 gr parmezaanschilfers             
- enkele takjes bieslook, peper en zout
 
Bereiding:
Maak eerst de balsamico.  Kook de porto en de azijn samen met de kristalsuiker tot een dunne siroop.  Verwarm de oven voor op 200 °C.  Was de krieltjes en kruid ze met zout.  Besprenkel met een beetje olie en bak 25 minuten in de oven.  Maak de champignons schoon, snijd ze in vieren en bak ze bruin in een droge koekenpan op hoog vuur, gekruid met peper en zout.  Snipper de sjalotjes en reinig het witloof.  Snijd het witloof in reepjes.  Hak de noten.  Bak de hertenkalffilet aan in een beetje boter en kruid met peper en zout.  Schuif in de oven en bak 12 minuten.  Stel de salade samen, snijd het vlees en werk af met de kaas, bieslook en balsamicosiroop.  Serveer met de aardappeltjes.
 
 
KABELJAUWFILET MET RAUWE HAM EN PEULTJES
( hoofdgerecht, 4 personen )
 
Ingrediënten:             
- 125 gr peultjes
- 200 gr boontjes
- 120 gr rauwe ham   
- 1 rode ui
- 200 gr champignons
- 500 gr kabeljauwfilet
- 500 gr aardappelen
- peper, nootmuskaat en zout
 
Bereiding:
Kook de aardappelen.  Snijd de peultjes, boontjes en rauwe ham in reepjes.  Snipper de rode ui.  Reinig de champignons en snijd in dunne plakjes.  Bak de kabeljauwfilet in een beetje margarine of olie en kruid met peper en zout.  Bak ondertussen de groenten aan in een lepel olie en voeg op het laatst de rauwe ham toe.  Giet de aardappelen af en maak puree met magere of halfvolle melk en nootmuskaat.  Serveer de kabeljauwfilet met de groenten en aardappelpuree.
Je kan alles op voorhand klaar maken, in aparte schotels doen, eentje voor aardappelpuree, eentje voor de vis en één voor de groenten.  Warm het op in de oven op 150°C gedurende een uurtje en serveer de borden.  Leg eerst de kabeljauw, de groenten erover en de puree erbij, bv. opgeschept met een ijsschep, zodat je bolletjes puree erbij krijgt.
 
 
STOOFPOTJE MET KONIJN EN ABRIKOOS
( hoofdgerecht, 4 personen )
 
Ingrediënten:             
- 150 gr gedroogde abrikozen                                 
- 4 takjes groene selder
- 250 gr champignons
- 2 uien
- 1 konijn
- 4 dl rode wijn
- 4 dl gevogeltefond
- 50 gr kristalkorrel van Candarel                
- peper en zout
 
Bereiding:
Snijd de abrikozen in vieren en reinig de groenten.  Snijd de groenten in stukken.  Kleur het konijn in een beetje boter en kruid met peper en zout.  Haal uit de pan en stoof de groenten even aan in een eetlepel margarine of olie.  Voeg de konijn en abrikozen toe.  Bevochtig met rode wijn en fond.  Kruid met peper, zout en kristalkorrel.  Gaar onder gesloten deksel.  Als het vlees gaar is, na een half uur ongeveer, haal je het uit de pot.  Laat de jus nog even inkoken.  Voeg de konijn terug toe voor het opdienen.  Serveer met puree of krieltjes. ( zie recept 1  of 2 )
 

 
EXTRA GROENTEN
 
Ingrediënten:             
- 500 gr fijne boontjes          
- 2 rode uien
- 4 lente-uitjes
- 250 gr champignons
- 20 kerstomaatjes
- verse peterselie
- preischeuten
- 10 eetlepels veenbessen uit blik
Vinaigrette:    
- sap van 1 sinaasappel
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels wijnazijn
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 koffielepel geraspte gember
- peper en zout

Bereiding:
Meng voor de vinaigrette alle ingrediënten onder elkaar en zet koel.  Kook de boontjes 20 minuten in licht gezouten water en snij ze in twee.  Maak de ui en lente-ui schoon en snij in fijne stukjes en ringetjes.  Borstel de champignons, snij ze in kleine reepjes.  Stoof ze eventueel even aan in een droge koekenpan of gebruik rauw.  Snij de tomaatjes in vier.  Was de peterselie en snij fijn.  Doe alle groenten onder elkaar.  Voeg op het laatste de veenbessen en preischeuten toe.  Je kan de groenten op voorhand klaarmaken.  Let wel; de vinaigrette pas toedienen net voor het opdienen en eerst even goed opschudden.
 
 
REEBIEFSTUKJES MET WILDSAUS EN AARDAPPELKRIELTJES
( hoofdgerecht 4 personen )
 
Ingrediënten :                        
- 400 ml kippenbouillon
- 1 dl droge rode wijn
- 0,5 dl rode port
- 1/8 liter alpro soya cuisine ( magere room : supermarkt bij de soya-produkten )
- zout en peper
- 8 plakjes mager spek
- 8 reebiefstukjes ( ca. 50 gr )
- 40 gr margarine
- 2 takjes peterselie
- krielaardappeltjes
- groenteassortiment ( vb. snijboontjes, witloof, worteltjes, … )
 
Voorbereiding:
In een pan fond, wijn en port aan de kook brengen.  Op hoog vuur ca. 20 minuten laten inkoken tot 1,5 dl overblijft.  Magere room erdoor roeren.  Op smaak brengen met zout en peper.  Saus laten afkoelen.  Intussen plakjes mager spek in lengte halveren.  Rond elk biefstukje 2 plakjes spek wikkelen en opbinden met keukengaren.  Groenten schoonmaken en vb. worteltjes in reepjes van 5 cm snijden.
 
Bereiding :
Krielaardappeltjes koken.  Groenten stoven ( witloof ) of koken ( boontjes en worteltjes ) .  Biefstukjes ca. 1 minuut bakken, halverwege omkeren.  Biefstukjes uit pan nemen en bestrooien met zout en peper.  In schaal scheppen en in midden van voorverwarmde oven       ( 175 graden ) 5 minuten laten staan.  Saus verwarmen en een paar klontjes boter met garde door de saus kloppen ( saus niet laten koken ).  Saus over de borden verdelen.  Op elk bord in saus 2 biefstukjes leggen en garneren met peterselie.  Opdienen met gekookte krielaardappeltjes en groenteassortiment.
 
 
 
TONGROLLETJES MET GROENE SAUS EN AARDAPPELROOSJES
( hoofdgerecht, 4 personen )
 
Ingrediënten :                        
- 8 tongfilets van ca. 75 gr per stuk 
- 4 eetlepels fijngehakte peterselie
- 2 eetlepels fijngehakte dille ( vers of uit diepvries )
- 1 eetlepel fijngehakte dragon ( vers of uit diepvries )
- 1,5 theelepel gladde mosterd
- 1 eetlepel citroensap
- 1,5 theelepel olijfolie
- zout en peper
- 6 houten prikkers
- boter voor de ovenschaal
- 1 groot glas witte droge wijn
- 200 ml alpro soya cuisine
- eventueel allesbinder
- 200 gr erwten ( zeer fijne, liefst uit diepvries )
- 400 gr snijboontjes
- 400 gr worteltjes
- 500 à 600 gr aardappelen
 
 
Voorbereiding :
Leg de tongfilets met de kant waar het vel heeft gezeten naar boven naast elkaar op het werkvlak.  Meng de peterselie, de dille, de dragon, de mosterd, het citroensap, de olie en wat zout en peper tot een groen saus.  Bestrijk de tongfilets dun met de saus ( bewaar het restant ).  Rol ze van kop naar staart op en zet ze vast met een houten prikker.  Zet de rolletjes tegen elkaar in een met boter bestreken ovenschaal.  Dek af met aluminiumfolie en zet in de koelkast tot 10 minuten voor de schaal de oven in gaat.
 
 
Bereiding :
Aardappelen schillen en koken.  Boontjes koken.  Worteltjes in ronde plakjes snijden en koken.  Verwarm de oven voor op 220°C.  Aardappelen pureren, een beetje magere melk, zout en nootmuskaat ( eventueel een theelepeltje mosterd of kerriepoeder ) aan toevoegen.  Aardappelpuree in roosjes met een spuitzak op de rand van de borden aanbrengen.  Net voor het schikken van de borden, deze even onder de grill plaatsen.   Breng de wijn op het vuur aan de kook en giet bij de tongrolletjes.  Zet de met folie afgedekte schaal met de tongrolletjes 10 minuten in de voorverwarmde oven.  Giet het stoofvocht uit de schaal in een steelpannetje en houd de rolletjes afgedekt warm.  Het pannetje op het vuur zetten en klop er de magere room en de resterende groen kruidensaus door.  Proef of er nog zout en peper bij moet en bind de
saus desgewenst bij met wat allesbinder.  Erwtjes opwarmen. Verdeel de tongrolletjes ( zonder de houten prikkers ) over de borden met puree en schep er de saus en de groenten bij.
 
 
YOGHURT-VANILLE PANNA COTTA MET DRUIVEN
( desserts, 6 glaasjes )
 
Ingrediënten:             
- 6 velletjes gelatine
- 5 eetlepels appelsap
- 500 gr magere of halfvolle vanilleyoghurt
- 10 lepels opgeklopte room
- 100 gr druiven, verschillende kleuren
 
Bereiding:
Week de blaadjes gelatine in koud water een paar minuten tot ze helemaal zacht zijn.  Breng het appelsap aan de kook.  Voeg van het vuur af de gelatine toe en roer tot deze is opgelost.  Roer dit snel door ¼ de van de yoghurt en daarna door de rest en spatel dan de slagroom erdoor.  Schenk in 6 mooie glaasjes en laat opstijven in de koelkast.  Dien op met gehalveerde druiven.
 
 
TIRAMISU LIGHT
( voor 8 glaasjes )
 
Ingrediënten:             
- 3 eieren
- 3 eetlepels kristalkorrel
- 1 eetlepels amandelessence ( druppels )
- 500 gr ricotta                      
- 250 gr speculaas
- 1 kop koffie ( kan ook zonder of warme choco )
-  gehakte zwarte chocolade
 
Bereiding:
Splits de eieren en klop de eierdooiers en de kristalkorrel op tot een schuimig mengsel.  Doe er de amandelessence onder en schep de ricotta erdoor.  Klop de eiwitten op en spatel voorzichtig onder de ricotta.  Verdeel 1/3 de speculaas over de glazen en giet er wat koffie of choco op.  ( je kan de speculaas ook droog laten )Herhaal dit in lagen tot alle ingrediënten op zijn.  Werk af met gehakte chocolade.
 
 

WINTERSE OVENSCHOTEL MET QUORNGEHAKT EN PASTINAAKPUREE

( 4 personen )

Ingrediënten:              - 400 gr geschilde aardappelen

                                   - 2 middelgrote pastinaken

                                   - 2 uien          

                                  - 4 teentjes knoflook

                                   - 4 wortels

                                   - 500 gr champignons

                                   - 400 gr Quorn gehakt

                                   - 3 dl halfvolle melk

                                   - zout, peper, nootmuskaat

Bereiding:

Schil de aardappelen en de pastinaken en spoel ze vervolgens af. Snij ze daarna in grove stukken en doe ze in een pot die in de microgolfoven mag. Zet de aardappelen en de pastinaken 10 minuten in de microgolfoven. Je kan ze uiteraard ook gewoon in water koken.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snij de uien, de look en de wortelen in fijne blokjes. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan. Doe de uien en de look erbij. Laat 1 minuut bakken. Voeg vervolgens de wortels en het Quorn gehakt toe. Laat 10 minuten bakken, roer af en toe zodat het niet aanbakt. Voeg eventueel een beetje water toe. Kruid vervolgens af met peper en zout. Snij de champignons in schijfjes. Doe ze droog in een pannetje en kruid met voldoende peper. Roer om zodat ze niet aanbakken en na een tijdje geven ze hun eigen vocht af. Pureer de aardappelen en de pastinaken met een stamper. Voeg vervolgens 3 dl halfvolle melk toe en roer goed. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Neem een ovenschaal voor 4 personen. Schep het Quorn gehakt met wortelen en ui op de bodem. Schep er vervolgens de champignons over. Tot slot wordt de puree op de ovenschotel geschept. Strijk de puree mooi egaal met een pannenlikker en plaats de schotel 15 minuten in de oven.

Smakelijk!

COURGETTE RAVIOLI MET SPINAZIE

( hoofdgerecht, 4 personen )

Ingrediënten:              - 3 courgettes

                                   - 75 gr spinazie

                                   - 2 uien

                                   - 1 teentje knoflook

                                   - olie

                                   - 250 gr cottage cheese (91 kcal/100 gr) of ricotta (171 kcal/100 gr)

                                   - verse basilicum

                                   - zout en peper

                                   -250 gr tomatensaus

                                   - champignons

                                   - magere geraspte kaas

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd van 2 courgettes de uiteindes af en was ze. Snijd ze in de lengte in dunne plakken, met de mandoline, aardappelschiller, dunschiller, met de hand of kaasschaaf. Leg de plakken apart op een bord en strooi er veel grof zout over. Dit dep je er nadien met keukenpapier terug af, zodat het meeste vocht uit de courgettes is. Maak de ui en knoflook schoon en snij fijn. Verwarm in een wok een eetlepel olie en roerbak 1 ui met de knoflook enkele minuten. Snijdt de spinazie fijn en voeg toe. Roerbak tot de spinazie is geslonken en het vocht opgelost is. Meng vervolgens in een kom de ricotta of cottage cheese met de fijngehakte basilicum, zout en peper. Voeg dit door het ui-spinaziemengsel. Pak nu de courgetteplakken. Om de ravioli te vormen leg je eerst 2 plakken horizontaal op een bord en daar bovenop 2 plakken verticaal. Schep een lepel van het ricotta-mengsel op het midden van de 4 plakken. Vouw nu ten eerste de onderste twee plakken omhoog naar het midden, ten tweede rechterplakken naar het midden, ten derde linker plakken en ten slotte de bovenste plakken. Draai de pakketjes dan om en leg op een bord. Herhaal tot de courgetteplakken op zijn. Fruit in een wok het andere uitje aan in een eetlepel olie. Borstel de champignons en snij fijn. Snij de laatste courgette met schil in fijne blokjes. Roerbak ui, champignonstukjes en courgettestukjes en voeg de tomatensaus toe. Kruid met peper en zout. Schep deze saus in een ovenschotel en voeg voorzichtig met een taartschep de courgettepakketjes toe. Bestrooi met de magere geraspte kaas en zet 20 minuten in de oven. Smakelijk!

Wij zetten voor jullie alle voordelen van soep op een rijtje!

1. Soep is in een handomdraai klaar en kan je makkelijk opwarmen en bewaren.

2. Soep is perfect om restjes groenten in te verwerken. Je kan bijna elke groente gebruiken om soep te maken.

3. Soep bestaat hoofdzakelijk uit water en groenten en verdient daarom een vaste plaats in de voedingsdriehoek. Een portie soep (250 ml) is op zich al goed voor één zesde van je dagelijkse hoeveelheid vloeistof en voor bijna twee porties groenten (150 g)!

4. Soep is een goedkoop, gezond en snel alternatief voor een warme maaltijd.

5. Wie kiest voor een lekkere kom soep als lichte snack, vermijdt dat hij tussendoor gaat snoepen.

6. Groentesoep bevat weinig calorieën, vetten en cholesterol. Zo bevat een portie groentesoep (250 ml) maar 65 kcal!

7. Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, anti-oxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding.  Het is dé boost voor de herfst tegemoet te gaan!!!

8. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.

9. Mensen die regelmatig soep eten hebben een lagere BMI dan zij die nooit soep eten.  Dagelijks zou je minstens 1 tas toep moeten eten.  Dit wordt in de huidige maatschappij niet meer gedaan!

10. Soep is ook een lekker en gezond alternatief voor wie niet graag koffie of thee drinkt, maar wel van een warme drank wil genieten.

POMPOENMUFFIN

( 12 stuks )

Ingrediënten:              - 200 gr pompoen

                                   - 170 gr volkorenmeel

                                   - 5 gr bakpoeder

                                   - 2 kl speculaaskruiden

                                   - 2 eieren

                                   - 100 gr dadels

                                   - 50 ml halfvolle melk

                                   - 1 citroen

                                   - 2 el vloeibare margarine

                                   - 8 halve pecannoten

Bereiding:

Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij in blokjes. Kook 200 gr pompoenblokjes in 10 minuten en laat afkoelen. Verwarm de oven op 180°C. Meng het volkorenmeel met de bakpoeder en de speculaaskruiden. Mix de pompoenstukjes met de eieren, de dadels, melk, citroenrasp en citroensap in een blender of met staafmixer. Giet het mengsel in een kom en roer er de vloeibare margarine door. Voeg de volkorenmeelmix toe en spatel het erdoorheen. Vul de muffinvormen met het beslag en duw in elke vorm een halve pecannoot en bak 20 minuten op 180°C. Prik met een satéprikker in de muffin, als deze er droog uitkomt, zijn ze goed.

TIP: Van de overgebleven pompoen kan je soep maken of je kan ze als groenten gebruiken in de wok met wat ui en wortel of andere groenten.

Super combinaties

1. Tomaten en olie

Tomaten bevatten lycopeen, een antioxidant die veel rode vruchten rood kleurt, zoals ook paprika en watermeloen. Los je lycopeen op in vet, dan verhoog je de opname en dus het effect. Ook andere carotenoïden, zoals bètacaroteen in wortelen, zijn beter opneembaar in vet. Je kan best een olie met veel omega 3-vetzuren kiezen. Denk aan lijnzaad-, koolzaad-of walnootolie. Ook avocado is een goede match met tomaten.



2. Zwarte peper en kurkuma

Natuurlijke booster! Kurkuma of geelwortel is een antioxidant en helpt je bij pijn en ontstekingen. Het enige probleem is dat je lichaam de werkzame stof heel moeilijk opneemt. De oplossing is zwarte peper toevoegen. Zwarte peper versterkt de opname dankzij het fytonutriënt piperine. Combineer dus de twee in je gerechten! Piperine zorgt er ook voor dat je meer speeksel aanmaakt en helpt je bij de vertering van koolhydraten, die in de mond begint. De stof stimuleert eveneens de aanmaak van maagzuur, gal en spijsverteringsenzymen.



3. Kaneel en suiker

Kaneel verlaagt je cholesterol en doet je bloedsuikerspiegel dalen. Eet suikerrijke gerechten dus met kaneel, dat mag een hele koffielepel zijn! Ook alle vezelrijke voeding, noten én groenten, verbeteren je glykemische index. Met worteltaart, noten en kaneel scoor je dus best goed als je toch zin hebt in zoet.



4. Veldsla en citroen

Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Handig om te weten, want je lichaam neemt ijzer uit groenten veel minder op dan ijzer uit vlees. Zet ijzerrijke groenten zoals spinazie of peulvruchten ( kikkererwten of linzen ) samen op het menu met citroen, peterselie, rode biet of paprika, allen boordevol vitamine C. Voor slaatjes is een vinaigrette rijk aan citroen ideaal. Veldsla bevat zowel vitamine C als ijzer! Zelfs meer ijzer dan spinazie! Eet jij ’s morgens granen? Dan combineer je dit best ook met fruit, bv. kiwi of fruitsap. Cafeïne, theïne, melk en cacao belemmeren de opname van ijzer. Een glas water met citroensap is dan de oplossing.



5. Spinazie met kikkererwten

Magnesium is een onmisbaar mineraal en speelt in ongeveer 600 biochemische processen in je lichaam een rol. Het is nodig voor de opbouw van je botten, je metabolisme en de prikkeloverdracht in je spieren en zenuwbanen. Magnesium wordt vlot door je lichaam opgenomen, maar voor sommige van de processen heeft het vitamine B6 nodig. Kikkererwten bevatten massa’s B6, hierdoor is hummus de ideale dipsaus bij granen, bladgroenten en vis. Als je zelf hummus maakt, kan je ook sesamzaadjes of amandelen toevoegen voor meer magnesium. Maak bv. eens een stoofpotje met spinazie, champignons en kikkererwten. Ook bananen en chocolade zijn rijk aan magnesium. Combineer ze in een zelfgemaakt broodje met pistachenoten of zonnebloempitten ( veel vitamine B6 ).



6. Boerenkool en zonlicht

Voor de opname van calcium in je lichaam heb je vitamine D nodig. Alleen zo verhoog je je botdichtheid, beperk je botontkalking en het risico op botbreuken. Naast melk haal je calcium ook uit groenten, zoals broccoli en boerenkool. Calcium uit boerenkool wordt beter opgenomen dan calcium uit melk. Vette vis, vooral de lever ervan, bevat veel vitamine D. Sardienen en levertraan helpen je dus goed op weg. Toch kan er niets tegen zonlicht. Je lichaam kan zelf vitamine D aanmaken en hiervoor heb je dagelijks 10 minuten zonlicht nodig.   Zacht zonlicht volstaat, zelfs bij bewolking. Boven op de verhoogde opname van calcium, speelt vitamine D een grote rol in je immuunsysteem.



7. Ananas en eiwitten

In ananas zitten veel bromelaïne, een enzyme dat eiwitten helpt afbreken, zowel in je maag, darmen en bloed. In papaja vindt je een soortgelijk enzym, nl. papaïne. Kip met ananas is met reden een topcombinatie. In heel wat oosterse landen sluiten ze een eiwitrijke maaltijd dan weer af met ananas.



8. Granen en look

Granen bevatten fytinezuur, een beschermingsstofje dat de plant zelf aanmaakt. Fytinezuur is onschadelijk voor je, maar verhindert wel de opname van mineralen. Met hoge temperaturen verminder je al wel de hoeveelheid fytinezuur. Bij het bakken van brood of opwarmen van havermout, gaat er dus heel wat verloren. Best combineer je een ingrediënt met fytinezuur met voeding die veel sulfur bevat, zoals knoflook, ui, kolen en prei.



ZUIDERSE GROENTESCHOTEL MET AARDAPPELEN EN KIP

( hoofdgerecht, 4 personen )

Ingrediënten:              - 500 gr kippenblokjes of kipfilet fijngesneden

                                    - 400 gr zoete of gewone aardappelen

                                    - 1 teentje knoflook

                                    - 1 dikke ui

                                    - 1 rode, 1 groene en 1 gele paprika

                                    - 1 courgette

                                    - 250 gr champignons, wit of bruin

                                    - 4 verse tomaten

                                    - Povençaalse kruiden, peper, zout en cayennepeper

                                    - groentebouillonblokje

                                    - ketchup

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170°C.

Schil de aardappelen en snij in blokjes. Maak alle groenten schoon en snij grof. De champignons in schijfjes en de knoflook fijn. Was de courgette, verwijder de zaden en snij grof met schil. Doe alles in een ovenschotel, samen met de aardappelblokjes en kippenblokjes. Voeg 3 eetlepels Provençaalse kruiden toe en kruid bij met peper, zout en cayennepeper. Neem een glas water ( 150 ml en los hierin een scheut ketchup op ). Schud dat glas water met de opgeloste ketchup bij de groentemengeling en verkruimel het bouillonblokje erdoor. Roer alles goed onder elkaar. Zet op 170° gedurende 50 minuten, halverwege alles eens omroeren. Smakelijk!

Makkelijk op voorhand klaar te zetten in de frigo en op het moment enkel nog afbakken, kan zelfs de avond ervoor klaargemaakt worden.

RISOTTO MET ZALM

( hoofdgerecht, voor 4 personen )

Ingrediënten: - 2 uien, fijngesnipperd

- ½ groentebouillonblokje

- 2 teentjes knoflook, fijngesneden

- 4 stengels witte selder, fijngesneden

- 200 gr zilvervliesrijst

- 1 kippenbouillonblokje

- scheut droge witte wijn

- 2 rode paprika’s, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden

- 500 gr champignons, gesneden

- verse basilicum, fijngehakt

- 4 zalmmoten

- peper van de molen, zout

- schijfje limoen of citroen

Bereiding:

Stoof in een grote kom in een bodempje water en ½ groentebouillonblokje 2 uien, 2 teentjes knoflook en 4 stengels van een witte selder. Voeg na 5 minuten 200 gr ongekookte zilvervliesrijst toe en roer goed om met de groenten. Voeg een scheut droge witte wijn toe en roer opnieuw. Na 2 minuten voeg je 0,5 L kippenbouillon toe. Dek af met een deksel. Laat 10 minuten sudderen en af en toe omroeren. Voeg 2 gesneden rode paprika’s toe en 500 gr gesneden verse champignons toe en roer om. Dek af met deksel. Na 5 minuten haal je het deksel eraf en laat je het overtollige water uitdampen. Breng op smaak met peper van de molen, verse basilicum en zout. Grill of bak de zalmmoot gedurende 10 minuten zonder vetten. Schep de rijst uit op een bord, schik er de vis op en werk af met verse basilicum en een schijfje limoen of citroen. Smakelijk!

COUSCOUS MET RODE KOOL, APPEL EN ERWTJES

( hoofdgerecht, 4 personen )

Ingrediënten:              - 1 ui

                                    - 300 gr diepvrieserwten

                                    - 560 gr rode kool met appel, bokaal

                                    - 200 gr couscous

                                    - 100 gr walnoten

                                    - kaneel, peper en zout

            Dressing:         - 1 teentje knoflook

                                    - 1 kl gehakte munt

                                    - 150 gr Griekse yoghurt

Bereiding:

Pel en snipper de ui. Stoof hem samen met de erwtjes, glazig in een pan met een beetje margarine of olie. Voeg er de rode kool, de couscous en 400 ml water aan toe. Breng aan de kook. Haal van het vuur en laat 5 minuten wellen. Kruid naar smaak met peper en zout en een snuifje kaneel. Pers de knoflook, roer hem door de Griekse yoghurt en roer er ook de gehakte munt door. Hak de noten grof. Werk de couscous af met de noten en serveer met het yoghurtsausje.

ZALM MET GROENE GROENTEN EN VOLKOREN PENNE

( hoofdgerecht, 4 personen )

Ingrediënten:              - 600 gr verse zalmfilet

                                   - 1 middelgrote prei

                                   - 1 teentje knoflook

                                   - 1 venkelknol

                                   - 150 gr boerenkool

                                   - 250 ml groentebouillon

                                   - 60 gr groene olijven ( optioneel )

                                   - olie

                                   - peper en zout

                                   - 160 gr ongekookte volkoren penne OF 400 gr gekookte aardappelen

Bereiding:

Was de prei en snij het wit fijn. Het groen kan je de volgende keer voor soep gebruiken! Maak de venkel schoon en snij in stukken. Hou het groen apart en snij fijn. Pel de knoflook en snij fijn. Was de boerenkool en snij grof. Verhit 1 eetlepel olie op een matig vuur in een grote braadpan of wok. Fruit de prei, de knoflook, de venkel en de boerenkool samen 5 minuten en schep af en toe om. Giet er de bouillon bij en zet het vuur laag. Kruid met peper en zout en laat nog 8 minuten sudderen. Kook de penne volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit intussen op een matig vuur nog eens een eetlepel olie in een pan en bak hierin de zalm 2 minuten aan elke kant. Kruid met peper en zout. Halveer de olijven en ontpit indien nodig en voeg toe aan de groenteschotel. Bestrooi tot slot met het venkelgroen en serveer met de zalm en gekookte penne. Smakelijk!

TIP: de boerenkool kan je ook vervangen door spinazie. Je kan de penne ook vervangen door 2 eieren per persoon. Wanneer de groentemengeling kookt, kuiltjes maken en hierin een ei breken. Je maakt 8 kuiltjes voor 8 eieren tussen de groenten. De eieren dan met deksel 8-10 minuten in de groenten laten garen.

TONGROLLETJES MET VOORJAARSGROENTEN

( hoofdgerecht, 4 personen )

Ingrediënten:              - 500 gr tongrolletjes

                                   - 400 gr peulen of sugarsnaps genoemd

                                   - 1 bussel groene asperges

                                   - 100 gr zeekraal

                                   - 10 kerstomaatjes

                                   - 100 gr fijne erwtjes

                                   - enkele takjes dragon

                                   - peper en zout

                                   - olie

                                   - havermout

Bereiding:

Schil de onderkant van de asperges en snij er het onderste harde deel af. Blancheer ze in gezouten water. Snij de asperges in hapklare stukken. Blancheer de sugarsnaps en de zeekraal afzonderlijk in gezouten kokend water. Laat ze schrikken in ijswater ( zo blijven ze mooi groen ) Bak de havermout goudbruin in een pan met een eetlepel olie. Laat afkoelen op keukenpapier. Maak de tongfilets indien nodig nog wat schoon en rol ze op met de velkant naar binnen. Je kan ze ook kant en klaar kopen. Bak ze in wat olie. Warm de groentjes, met de gehalveerde kerstomaatjes en de erwtjes op in een pan met een beetje olie en kruid goed af. Verdeel er de dragon over en kruid indien nodig nog bij met peper en zout. Serveer met de havermoutcrumble.

Indien nodig voor de overige gezinsleden; opdienen met gekookte aardappelen.

KIPSCHOTEL MET AARDAPPELSCHIJFJES EN GROENTEN

( hoofdgerecht, 4 personen )

Ingrediënten:              - 2 bolletjes magere mozzarella

                                   - 1 ui, 2 rode ui, 2 teentjes knoflook

                                   - ½ aubergine

                                   - 2 rode paprika’s

                                   - ½ courgette ( ik heb rest van beide gewoon in mijn soep gebruikt )

                                   - 300 gr kippenblokjes

                                   - 50 gr magere geraspte kaas

                                   - 400 gr voorgekookte aardappelschijfjes

                                   - 400 gr tomatenblokjes of passata ( ongesuikerd! )

                                   - kipkruiden, Italiaanse kruiden, paprikapoeder, peper en zout

Bereiding:

Was alle groenten en snij fijn, hou ze wel apart. Bak de kippenblokjes in een lepel olie en kruid met kipkruiden. Wok in een lepel olie eerst de uien, dan de knoflook, de paprika, als laatste de aubergine en courgette erbij en wok nog 5 minuten op laag vuur verder. Kruid met een soeplepel Italiaanse kruiden, een soeplepel paprikapoeder, wat peper en zout. Bedek de bodem van een ovenschotel met ½ van de schijfjes aardappelen en strooi hierover 50 gr magere geraspte kaas. Daarop ½ van het groentemengsel, de kipblokjes erover. Hierop de tomatenblokjes of passata. Dan naar keuze of de rest van de groenten en als laatste de aardappelschijfjes of omgekeerd. Je eindigt met de schijfjes mozzarella light en dan 40 minuten op 180°C.

Je kan deze schotel perfect op voorhand maken en op het moment enkel nog in de oven plaatsen.

IMG 6198

PAASMENU 2020

APERITIEFHAPJES

  • Eitjes gevuld met zalm en dille

voor 8 halve eitjes; 3 sneetjes verse gerookte zalm, 4 eieren, 3 eetlepels mager mayo ( bv. D & L 10%, heel lekker voor al uw gerechten, ook bv; voor aardappelsla ), het sap van 1 citroen, verse dille, verse bieslook, een mespunt cayennepeper, peper en zout.

Kook de eieren 10 minuten in kokend water, pel, snij doormidden en haal de eidooiers eruit.

Snijd de zalm in fijne stukjes, houdt enkele reepjes voor de afwerking.

Snipper de dille en bieslook fijn. Houdt wat dille apart voor de afwerking.

Meng de eidooiers, de mayo, zalm, dille, bieslook en cayennepeper. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

Vul de eieren met het mengsel en werk af met de reepjes zalm en dille.

 

  • Venkel-appelshake met garnalen

Voor 8 kleine glaasjes; 100 gr grijze garnalen, ½ appel granny Smith, ¼ venkel, 4 dl sojamelk natuur, 2 eetlepels sojaroom, enkele takjes dille en een snuifje dille gedroogd, 1 koffielepel kerriepoeder. Schil de appel en snij in stukjes. Snij de venkel in stukjes. Mix de appel, venkel, melk en sojaroom met de kerrie schuimig.

Verdeel de garnalen over de bodem van de glaasjes en overgiet met de venkel-appelshake. Werk af met een beetje dille.

Je kan ook de venkel-appelshake in de glaasjes doen, hierover een lepeltje leggen met daarin de garnaaltjes en een beetje dille en het zo opdienen.


 

3. Soldaatjes van asperge-parmaham met een eitje

Voor 4 personen: 4 eieren, 100 gr groene asperges, 50 gr parmaham, peper en zout

Verhit een grillpan en leg er de asperges in. Laat ze zachtjes grillen tot ze gaar zijn, haal ze dan uit de pan en laat afkoelen. Wikkel de ham errond.

Doe de eitjes in een pan met koud water, draai het vuur op de hoogste stand. Zet het vuur uit als het kookt, laat de eitjes er nog 2 minuten in liggen. Haal ze eruit, spoel af onder koud stromend water. Snij de hoedjes eraf en dien meteen op met de soldaatjes van asperge-ham.

SOEPEN

( voor 4 personen )

 

  • kruidensoep

 

Ingrediënten:                          - 1 bosje lente-uitjes

                                               - 200 gr Philadelphia light kruiden

                                               - 1 l groentebouillon

                                               - 150 ml melk

                                               - 1 bosje waterkers en 1 bakje tuinkers

                                               - nootmuskaat

Bereiding:

Maak de lente-uitjes schoon en snij ze grof. Breng de groentebouillon aan de kook, samen met de lente-uitjes. Maak ondertussen de waterkers en tuinkers schoon en snij heel fijn. Mix de soep en kruid met een beetje nootmuskaat. ( de soep kan ook de dag ervoor klaargemaakt worden ) Voeg de melk, de gehakte waterkers en tuinkers toe en net voor het opdienen roer je de Philadelphia kaas door de hete soep.

 


  • Soepje van courgette en munt

Ingrediënten:                          - 1 l groentebouillon

- 1 sjalot

- ½ courgette

- pijnboompitten

- verse muntblaadjes

                                   - peper en zout

Bereiding:

Breng de groentebouillon aan de kook. Doe er de fijngesnipperde sjalot en een halve courgette in stukjes bij. Breng op smaak met een 5 tal muntblaadjes, peper en zout. Laat de soep 10 minuten koken. Rooster ondertussen de pijnboompitten lichtjes aan in een droge koekenpan. Mix de soep fijn. Verdeel de soep over kommetjes. Garneer met twee blaadjes munt en een paar geroosterde pijnboompitten.

2. Waterkerssoep met groene asperges

Ingrediënten:              - 3 bosjes waterkers

                                   - 1 ui

                                   - 1 preiwit

                                   - 4 groene asperges

                                   - 1 selder

                                   - 1 kruidentuiltje ( tijm, laurier, peterselie )

                                   - 1,5 L kippenbouillon

                                   - peper en zout

Bereiding:

Spoel de waterkers goed en hou een paar mooie blaadjes apart. Maak de ui, prei en selder schoon en snij in grove stukken. Stoof ze in een beetje olie, samen met de waterkers, kort. Blus met de kippenbouillon en voeg het kruidentuiltje toe. Laat 20 minuten pruttelen, verwijder het kruidentuiltje en mix de soep. Zet even terug op het vuur en laat 5 minuten doorkoken. Kruid met peper en zout. Maak de groene asperges schoon en snij in stukken. Roerbak ze kort in een beetje margarine of olie en kruid met peper en zout. Dien de soep op en werk af met waterkersblaadjes en groene asperges.

          VOORGERECHTEN

 

  • Cannelloni met breydelham en broccoli

( 8 personen )

Ingrediënten:                         - 4 grote plakken Breydelham

                                               - 4 grote vellen verse lasagne

                                               - 1 broccoli

                                               - 4 wortelen

                                               - Philadelphia smeerkaas naar keuze

                                               - 200 ml of 250 ml light room, bv. soya, ballade

                                               - peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak de broccoli schoon en verdeel in roosjes. Kook hem beetgaar. Maak de wortelen schoon en snijd in kleine blokjes. Kook ze apart gaar. Snij de broccoli heel klein en verdeel de wortelen eronder. Leg op een werkblad of snijplank een lasagnevel. Hierop leg je een plak ham en die besmeer je met de smeerkaas. Leg in het midden en deel van de groentemengeling en rol de lasagnevellen op tot je een cannelloni bekomt. Deze leg je in een ovenschotel. Indien je ovenschotel te klein is om ze dwars in te leggen, kan je ze al halveren. Ze worden anders gehalveerd voor het serveren. Maak zo ook de andere rolletjes en leg ze samen in 1 ovenschotel. Overgiet met light room. Indien je nog groenten over hebt, kan je deze erlangs leggen. Kruid met peper en zout en zet in de oven op 180 °C gedurende 20 minuten. Let op: dit is een gerecht voor 8 personen, dus elk ½ van de cannelloni! Je kan het bord dresseren met de overige groenten of zorg voor een beetje rauwkost er extra bij als afwerking.

2. Krabcocktail met granaatappel

( 4 personen )

Ingrediënten:              * 1 blik kingkrab ( 190 gr, 120 gr uitgelekt )

                                   * ½ granaatappel

                                   * 2 rijpe avocado’s

                                   * verse koriander

                                   * limoensap

                                   * 2 el magere mayonaise, bv. extra light D & L

                                   * peper en zout

Bereiding:

Halveer de avocado’s, verwijder de steen. Besprenkel met een beetje limoensap. Laat de krab goed uitlekken. Hou de mooiste stukken apart, meng de rest met de mayonaise. Spoel en snipper wat koriander, hou enkele blaadjes apart. Voeg de koriander bij de krab en kruid de krabsalade met peper en zout. Vul de avocado’s met de krabsalade. Maak de zaadjes van de granaatappel los. Werk de avocado’s af met de mooie stukjes krab, de granaatappelpitjes en een extra blaadje koriander.

3. Mousse van asperges met gerookte zalm

( 4 personen )

Ingrediënten :             - 4 gelatineblaadjes

                                   - 300 gr aspergepunten uit blik of vers

                                   - 2 hardgekookte eieren

                                   - 4 eetlepels magere room, bv. alpro cuisine, Balade

                                   - 120 gr gerookte zalm

Bereiding:

Indien verse asperges, eerst deze schillen en 10 minuten koken.

Neem wat koud water en laat er de gelatine in weken. Laat de aspergepunten uitlekken en vang 5cl van het sap op in een kommetje. Breng dit sap aan de kook en los er de geweekte gelatineblaadjes in op.

Doe de aspergepunten, het sap, de in stukjes gesneden hardgekookte eieren en de room in een kom en mix het geheel.

Leg de helft van de in stukjes gesneden, gerookte zalm op de bodem van een terrinevorm, breng er het aspergemengsel in over en leg er de resterende zalm op.

Zet de mousse 4 uur in de koelkast alvorens op te dienen.

 

           


HOOFDGERECHTEN

 

  • Zeeduivel in een jasje van gandaham

( 4 personen )

Ingrediënten:              - 600 gr zeeduivelfilet in één stuk

                                   - 8 sneetjes gandaham

                                   - 1 kokertje cherrytomaatjes

                                   - 1 bak Parijse champignons

                                   - 4 stengels selder

                                   - 1 rode ui

                                   - 2 teentjes knoflook

                                   - verse tijm

                                   - 200 ml groentebouillon

                                   - peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Los ½ groentebouillonblokje op in 200 ml kokend water. Maak de groenten schoon.   Spoel en droog de tomaatjes en de selder. Halveer de tomaatjes en snij de selder in boogjes. Pel en snipper de knoflook en de ui. Borstel de champignons schoon en snij ze in stukjes. Rist de tijm. Dep de vis droog. Snij hem overlangs in maar niet volledig door. Vul de vis met enkele stukjes tomaat, selder en bestrooi met ui en knoflook. Doe hierop nog een beetje tijm en kruid met peper en zout. Leg op een snijplank 4 lapjes gandaham langs elkaar, een beetje over elkaar. Leg hierop de vis. Bovenop de vis leg je nogmaals 4 plakjes gandaham. Wikkel de vis in in de gandaham en bindt vast met keukentouw of prikkers. Leg de vis in een ovenschotel en leg de overige groenten er rond. Overgiet met de groentebouillon. Dek de schotel af met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven. Daarna nog eens 15 minuten zonder aluminiumfolie. Serveer meteen.


2. Kalfslende met groente-couscous

( 6 personen )

 

Ingrediënten:              - kalfslende van bij de slager

                                   Men telt 150 gr vlees per persoon, houdt er rekening mee dat je zelf

                                   niet teveel vlees neemt, met Pasen heb je immers al kcal teveel

                                   - 200 gr couscous

                                   - 250 gr snijbonen

                                   - 500 gr tuinbonen

                                   - 500 ml kippenbouillon

                                   - 1 citroen

                                   - ½ bosje munt

                                   - 4 takjes peterselie

                                   - 2 kropjes ‘little gem’ sla ( lijkt op een doorgeschoten witloof )

                                   - peper en zout

                                   - 400 ml kalfsfond

                                   - 1 eetlepel mosterd van D & L

                                   - 200 ml magere room

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Spoel de snijbonen, maak ze schoon en snij ze in fijne reepjes. Blancheer de tuinbonen 2 minuten in gezouten water, laat ze schrikken onder koud water en uitlekken. Blancheer de snijbonen 2 minuten, laat ze schrikken en uitlekken. Rasp met een fijne rasp een citroenschil in sliertjes. Schep de couscous, bouillon en 1 eetlepel citroenzeste in een ovenschaal met deksel gedurende 20-25 minuten, tot de bouillon is opgenomen. Voeg dan de tuin en snijbonen toe. Snij de little gem sla in reepjes en meng ze met de peterselie en de muntblaadjes door de couscous. Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat citroensap.

De kalfslende aanbakken in een pan aan weerszijden en daarna in een ovenschotel doen en verder garen in de oven. Vraag raad aan de beenhouwer over tijd en graden. Dit is afhankelijk van de grootte van het stuk vlees.

Je kan de couscous, tot het garen in de oven, op voorhand doen. De bonen ook al blancheren en samen met de couscous in de oven bij het vlees zetten om op te warmen. Op die manier is je vlees en de rest van je gerecht samen klaar. Rest je alleen nog de sla, peterselie en muntblaadjes eronder te doen voor het opdienen.

De pan waarin de kalflende aangebakken is, blussen met de kalfsfond en 200 ml magere room aan toevoegen. Voeg hieraan een eetlepel mosterd ( D en L ) toe en breng verder op smaak met peper en zout. Laat de saus wat indikken of bindt ze met maïzena voor donkere sauzen.

De saus kan je verder maken terwijl je vlees gaart in de oven. Maak de saus pas klaar als je vlees nog 10 minuten moet staan in de oven, anders is de saus koud voor het opdienen.

Hiermee heb je een hoofdgerecht dat je perfect op voorhand kan voorbereiden en waaraan niet veel werk meer is tijdens je Paasdiner!

NAGERECHTEN

  • Tiramisu van aardbei en mango

           ( 6 personen )

 

Ingrediënten:                          - 500 gr aardbeien

- 1 pakje vanillesuiker

- 2 mango’s (400 gr )

- 500 gr magere platte kaas

- 90 gr lange vingers ( BOUDOIR )

- 50 ml koude sterke koffie

- 20 ml cognac/vieux

 

Bereiding:

Halveer of vierendeel de aardbeien afhankelijk van de grootte. Meng ze eventueel met een

beetje zoetstof en met de vanillesuiker en laat ze een half uur staan. Schil de mango, snijd

het vruchtvlees van de steen en pureer het. Meng de puree door de kwark. Leg de lange

vingers dicht tegen elkaar op de bodem van een vierkante schaal. Meng de koffie en de

cognac en druppel dit over de koekjes. Verdeel de aardbeien erover en dek ze af met de

mangopuree. Serveer koud.

2. Kiwisoep met ijs

( 4 personen )

Ingrediënten :            
- 1 limoen

- 6 kiwi’s

- 2 eetlepels zoetmiddel in poedervorm

- 4 eetlepels sinaasappellikeur ( slijter )

- 1 bakje frambozen

- ¼ liter citroen-sorbetijs

                       

Bereiding :

Limoen halveren en er 4 flinterdunne plakjes afsnijden. Plakjes tot op midden insnijden. Rest van de limoen uitpersen. Kiwi’s schillen. 1 Kiwi in lengte in vieren snijden en kwarten in dunne plakken snijden. Rest van de kiwi met limoensap pureren. Kiwipuree boven maatbeker door zeef wrijven. Zoetstof en sinaasappellikeur erdoor roeren. Aanvullen met water tot halve liter. Goed roeren toe gladde soep. In koelkast in minstens 1 uur door en door koud laten worden. Frambozen voorzichtig wassen. Kiwisoep in diepe borden scheppen. In het midden bolletje citroen-ijs scheppen. Limoenplakjes tot krul draaien en op ijs leggen. Plakjes kiwi rond ijs in soep leggen. Garneren met frambozen en onmiddellijk serveren.

CREATIEF EN LEUK; COURGETTE UIT DE SPIRAALSNIJDER


Ipv spaghetti neem je rauwe courgette met bolognaise saus. Dit vult enorm goed en bevat véél minder kcal. Hetzelfde kan ook met sojascheuten, dit is eens iets anders! Zeker de moeite om eens te proberen.

ZALM MET GROENE GROENTEN EN VOLKOREN PENNE

( hoofdgerecht, 4 personen )

Ingrediënten:              - 600 gr verse zalmfilet

                                   - 1 middelgrote prei

                                   - 1 teentje knoflook

                                   - 1 venkelknol

                                   - 150 gr boerenkool

                                   - 250 ml groentebouillon

                                   - 60 gr groene olijven ( optioneel )

                                   - olie

                                   - peper en zout

                                   - 160 gr ongekookte volkoren penne OF 400 gr gekookte aardappelen

Bereiding:

Was de prei en snij het wit fijn. Het groen kan je de volgende keer voor soep gebruiken! Maak de venkel schoon en snij in stukken. Hou het groen apart en snij fijn. Pel de knoflook en snij fijn. Was de boerenkool en snij grof. Verhit 1 eetlepel olie op een matig vuur in een grote braadpan of wok. Fruit de prei, de knoflook, de venkel en de boerenkool samen 5 minuten en schep af en toe om. Giet er de bouillon bij en zet het vuur laag. Kruid met peper en zout en laat nog 8 minuten sudderen. Kook de penne volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit intussen op een matig vuur nog eens een eetlepel olie in een pan en bak hierin de zalm 2 minuten aan elke kant. Kruid met peper en zout. Halveer de olijven en ontpit indien nodig en voeg toe aan de groenteschotel. Bestrooi tot slot met het venkelgroen en serveer met de zalm en gekookte penne. Smakelijk!

TIP: de boerenkool kan je ook vervangen door spinazie. Je kan de penne ook vervangen door 2 eieren per persoon. Wanneer de groentemengeling kookt, kuiltjes maken en hierin een ei breken. Je maakt 8 kuiltjes voor 8 eieren tussen de groenten. De eieren dan met deksel 8-10 minuten in de groenten laten garen.

 

CREATIEF EN LEUK; COURGETTE UIT DE SPIRAALSNIJDER

Ipv spaghetti neem je rauwe courgette met bolognaise saus.  Dit vult enorm goed en bevat véél minder kcal.  Hetzelfde kan ook met sojascheuten, dit is eens iets anders!  Zeker de moeite om eens te proberen.

 IMG 0856

 

Lekker slaatje met :

- tomaat, ui, 1 el azijn en 1el olie

- selder, Grany appel, witte druif en honing mosterd dressing

- courgette slierten met spiraalsnijder

- sla

- rode ui gesnipperd

- gebakken champignons, zonder vetstof, gekruid met kipkruiden en beetje cayennepeper op heet vuur

 

IMG 0836

 

GEZONDE WAFELTJES

Slecht weer buiten?  Wind en regen?
Qualitytime met de kids?
Dan wordt het WAFELBAKTIJD!

30 wafeltjes met appel, vetarm en suikervrij
Ingrediënten: 70 g minarine - 150 g bloem -24 g maïzena - 2 eieren - 40 g Tagatesse of Candarel kristallieten - 50 ml spuitwater of light limonade - snuifje bakpoeder - snuifje gemalen kaneel - 2 harde appels
Bereiding: Roer alles tot een smeuïg beslag. Schil de appels, rasp ze en meng ze door het beslag. Bak de wafeltjes in het wafelijzer.
De wafeltjes kunnen ingevroren worden indien teveel, smakelijk!

KNOLSELDERIJSTAMPPOT MET MOSTERDSAUS

( hoofdgerecht, 4 personen )

Ingrediënten :                  - 750 gr aardappelen

                                   - 1 kleine knolselderij

                                   - 1 bosje bladselderij

                                   - zout en peper

                                   - 4 eetlepels mosterd

                                   - 125 ml magere of halfvolle melk

                                   - 1 magere of runderrookworst ( ± 350 gr )

Bereiding :

Schil de aardappelen.  Schil de knolselderij.  Snijd de knol in plakken en vervolgens in blokjes.  Hak de bladselderij fijn.  Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.  Kook in een tweede pan in ongeveer dezelfde tijd de blokjes knolselderij gaar.  Kook de rookworst volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking, in de waterdichte plastic.  Giet de aardappelen af en laat ze droog stomen.  Giet de knolselderij af.  Verwarm de melk met de mosterd.  Maak van de aardappelen met behulp van een stamper puree.  Roer de mosterdsaus erdoor.  Schep de knolselderijblokjes en de bladselderij door de puree.  Serveer bij deze stamppot in stukjes gesneden warme rookworst.

 

Vorige week heb ik een ovenschotel bereid voor mijn gezin.  Ik dacht dat hij wel lekker zou zijn en wou hem eerst zelf uittesten voor ik het recept met jullie zou delen.  Ik vond hem SUPER heerlijk!!!!  Alleen mijn gezinsleden dachten hier anders over :( 
Mijn dochter was heel beleefd en zei: 'mama, ik heb gezien dat het veel werk was, maar hij was écht niet te eten'

Nu wil ik jullie meningen: LEKKER OF NIET LEKKER???

Maak dit gerecht, maak een foto van de schotel én de doorsnede, like ons op Facebook én Instagram en deel het betreffende bericht op je profiel!

Wie weet win jij 10 powerplate beurten of stil fit beurten ( je mag kiezen, stil fit is een nieuw uitdagend toestel )

Wil jij kans maken???  Aan de slag dan!
Winnaar wordt 05/02/2020 bekend gemaakt!

OVENSCHOTEL MET ZOETE AARDAPPELPUREE EN SAVOOIKOOL

( hoofdgerecht, 4 personen )

Ingrediënten:                         - 1 savooikool

                                               - 2 zoete aardappelen groot of drie klein

                                               - 250 gr magere mozzarella

                                               - 1 sjalot

                                               - 1 teentje knoflook              

                                               - 200-250 gr ricotta

                                               - 1 ei

                                               - 200 gr rauwe ham of parmaham, serranoham, …

                                               - verse basilicum

                                               - 800 gr gehakte tomaten uit blik

                                               - nootmuskaat, peper, zout en olie

Bereiding:

Haal een 10-tal savooikoolbladeren los en blancheer ze in 5 minuten in kokend licht gezouten water. Schil de zoete aardappelen, snij ze in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water. Verwarm de oven op 200°C. Maak het sjalotje en de knoflook schoon en snipper fijn. Fruit ze in 1 eetlepel olie aan. Voeg de tomaten en het basilicum toe en laat 15 minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout.   Meng het ei met de ricotta en kruid met peper en zout. Giet de aardappelen af en pureer met nootmuskaat en melk. Schep de helft van de tomatensaus in een ovenschaal. Laat de savooikoolbladeren uitlekken en dep een beetje droog met keukenpapier. Leg ze op de tomatensaus. Bestrijk met de ricotta. Leg hierop een laag ham, dan puree en eindig met de tomatensaus. De bovenkant bedek je met plakjes mozzarella light en daarna 20 minuten in de oven. Werk af met extra basilicumblaadjes en dien op, smakelijk!

Kan perfect een dag op voorhand worden gemaakt, helemaal klaar en dag zelf in microgolf opwarmen.

KNOLSELDERIJSTAMPPOT MET MOSTERDSAUS

( hoofdgerecht, 4 personen )

Ingrediënten :                  - 750 gr aardappelen

                                   - 1 kleine knolselderij

                                   - 1 bosje bladselderij

                                   - zout en peper

                                   - 4 eetlepels mosterd

                                   - 125 ml magere of halfvolle melk

                                   - 1 magere of runderrookworst ( ± 350 gr )

Bereiding :

Schil de aardappelen.  Schil de knolselderij.  Snijd de knol in plakken en vervolgens in blokjes.  Hak de bladselderij fijn.  Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.  Kook in een tweede pan in ongeveer dezelfde tijd de blokjes knolselderij gaar.  Kook de rookworst volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking, in de waterdichte plastic.  Giet de aardappelen af en laat ze droog stomen.  Giet de knolselderij af.  Verwarm de melk met de mosterd.  Maak van de aardappelen met behulp van een stamper puree.  Roer de mosterdsaus erdoor.  Schep de knolselderijblokjes en de bladselderij door de puree.  Serveer bij deze stamppot in stukjes gesneden warme rookworst.

 

GEVARIEERDE KIPSCHOTEL

( hoofdgerecht, 4 personen )

Ingrediënten:              - 2 kipfilets, in blokjes gesneden

                                    - 2 eetlepels kerriepoeder

                                    - 200 gr aardappelen

                                    - 2 grote venkelknollen

                                    - 400 ml water

                                    - 1 eetlepel groentebouillonpoeder of 1 blokje

                                    - 2 appelen, jonagold

                                    - 1 eetlepel olijfolie

                                    - handvol verse, fijngesneden kervel

                                    - peper, zout

                                    - ½ krop ijsbergsla, fijngesneden

                                    - ½ bakje veldsla

Saus:                - 1 ui, fijngesneden, 4 eetlepels water, 200 ml sojaroom, 1 eetlepel kurkuma, zout en aardappelzetmeel

Sojavinaigrette :         -3 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel water, ½ eetlepel honing, ½ eetlepel olijfolie, snuifje cayennepeper

Bereiding:

Meng de sojavinaigrette met het kerriepoeder. Leg de kippenblokjes in de saus, dek af met folie en plaats 15 minuten in de koelkast.   Schil de aardappelen, verwijder de stengels van de venkel en snijd alles in blokjes van 2 cm. Breng water met de groentebouillonpoeder of blokje aan de kook en kook de aardappel- en venkelblokjes in ongeveer 3 min beetgaar. Giet ze af en houd opzij. Was de appelen. Schil ze niet maar verwijder het klokhuis en snij in blokjes. Verhit de olie in een wok en bak er de kippenblokjes in. Haal ze uit de pan en houdt opzij. Verhit opnieuw olie, bak de appelblokjes 2 min en voeg de aardappel-, venkel- en kippenblokjes toe.   Roerbak nog enkele minuten en kruid met peper en zout. Breng de ui met water aan de kook tot deze glazig is. Voeg al roerend sojaroom, kerriepoeder, kurkuma en zout toe. Meng met een weinig water met een koffielepel aardappelzetmeel en roer onder de saus. Laat eventjes doorkoken tot de saus licht gebonden is. Schik de sla op de borden met daar bovenop het warme wokgerecht en overgiet met de saus.

VEGETARISCHE GROENTELASAGNE MET VENKEL-SAFFRAANSAUS


( hoofdgerecht, 6 personen )

Ingrediënten:
- lasagnevellen ( liefst volkoren )
- 2 gele paprika’s
- 1 venkel
- 1 doosje saffraan
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 2 rode paprika’s
- 2 pastinaken
- 400 gr verse spinazie
- 50 gr pijnboompitten
- 1,5 koffielepel Provençaalse kruiden
- 2 groentebouillontabletten
- peper

Soep kan kcal-arm gemaakt worden, vult goed, houdt lang tegen, zit boordevol vitamines en mineralen en helpt vooral in de koudere maanden goed om je weerstand een boost te geven!  Maak op dode momenten of 's avonds een grote ketel en steek een deel in de vriezer, zo heb je altijd verse soep klaarstaan en kan je makkelijk afwisselen.
Elke dag minstens 1 grote tas soep raden wij ZEKER aan!
Heb jij geen inspiratie?  Vraag dan onze 'soepbundel' in de studio, je zal verrast zijn welke lekkere, makkelijke, snelle recepten deze bevat!
Alvast een voorproefje:

ASPERGE-KERVELSOEP

( 8 personen )

Ingrediënten:              - 1 ui

                                   - 1 teentje knoflook

                                   - 3 wortelen

                                   - 1 courgette

                                   - 2 liter groentebouillon

                                   - 1 laurierblad

                                   - tijm

                                   - 3 blokjes kervel ( diepvries )

                                   - 1 tas diepvrieserwtjes

                                   - 500 gr witte of groene asperges ( mag diepvries zijn )

                                   - peper en zout

Bereiding:

Breng de bouillon aan de kook. Breek het onderstuk van de asperges af. Schil ze met een dunschiller. Kook de asperges gaar in de bouillon gedurende 15 minuten. Snipper de ui en knoflook fijn. Snij de wortelen en de courgette in stukjes. Neem de asperges uit de bouillon. Voeg de groenten en kruiden toe. Laat terug 15 minuten koken. Snij ondertussen de asperges in stukken. Voeg de asperges toe en laat ze terug warm worden. Voeg de kervel toe en breng verder op smaak met peper en zout. Mix de soep en serveer. Smakelijk!

LEKKER OP DE BARBECUE


SCAMPI MET MANGO
nodig voor 2 personen
- aluminiumbakje met dekje of met aluminiumfolie
- 12 scampi's
- 1 mango
- 1 grany appel
- 2 tomaten
- 1 selderstengel
- enkele muntblaadjes
- peper, zout en eetlepel currypoeder
- sap van 1/2 citroen of limoen
- 1/2 groentebouillonblokje verkruimeld

KRIELTJESSALADE MET GEROOKTE FOREL

( hoofdgerecht, 4 personen )

Ingrediënten:              - 200 gr gerookte forel

                                   - 300 gr krieltjes

                                   - 200 gr prinsessenboontjes

                                   - ½ ananas

                                   - bosje lente-uitjes

                                   - bosje waterkers

            Dressing:         - 3 el fijngesnipperde dille               

                                   - 50 gr magere yoghurt                    

                                   -1 el wittewijnazijn               

                                   - 2 el olijfolie 

                                   - peper en zout

Bereiding:

Doe alle ingrediënten voor de dressing in een blender en mix glad. Kruid met peper en zout. Zet koel. Je kan ook andere magere dressing naar keuze gebruiken. Magere dressing is onder de 250 kcal per 100 ml dressing! Spoel de krieltjes en kook ze gaar in licht gezouten water. Giet af en spoel onder koud water. Snij de ananas in stukjes. Maak de lente-ui schoon en snipper fijn. Breek de forel in hapklare stukken. Bak naar keuze de lente-ui in een beetje olie krokant. Rauw is ook lekker! Verdeel alles op 4 borden, serveer met krokante lente-ui en de dressing.


1C7E73C8 8429 4F69 AF60 7340BB6E3283

KRIELTJESSALADE MET AVOCADO-SPINAZIEDRESSING

( vegetarisch hoofdgerecht, 4 personen )

 

Ingrediënten:              - 600 gr krielaardappelen

                                   - 200 gr gemengde sla

                                   - 1 bosje radijzen

                                   - 150 gr groene asperges

                                   - 3 lente-uitjes

                                    - olijfolie, peper en zout

            Dressing:         - 1 avocado

                                   - 100 gr jonge bladspinazie

                                   - 10 blaadjes basilicum

                                   - 50 ml magere of halfvolle melk

                                   - peper en zout

Bereiding:

Spoel de krieltjes en asperges. Stoom of kook de krieltjes en asperges beetgaar. Spoel de asperges onmiddellijk onder koud water. Bak de krielaardappelen in olijfolie goudbruin en laat afkoelen. Maak de radijzen schoon, maar laat het groen eraan. Snij ze overlangs in twee. Maak de lente-ui schoon en snij fijn. Meng in een kom de aardappelen, asperges, sla, radijzen en lente-ui. Kruid met peper en zout. Pel de avocado en verwijder de pit. Spoel de spinazie en het basilicum. Doe de avocado, de spinazie, het basilicum, de melk, peper en zout in de blender en mix fijn. Voeg eventueel meer melk toe voor een dunnere saus. Lepel wat saus over de salade en serveer. Smakelibjk!

Tip:     Je kan voor manlief of kinderen er een stukje vlees of vis bij voorzien, doch het is voor iedereen gezond om eens een vegetarische dag in te lassen, we eten massaal teveel vlees!



SOEPEN

Soep is makkelijk te maken en een kcal-arm tussendoortje. Verder ideaal als lunch met bv. 2 volkoren beschuiten, indien je eens extra mager wil lunchen. Ook in de lente of zomer kan soep lekker zijn! Gebruik je fantasie en creativiteit en probeer gewoon verschillende groenten te combineren. Ook kipkruiden en satékruiden in de soep is lekker en geeft een hele nieuwe soep! Varieer ook met verschillende magere bouillonblokjes.

Geef jezelf én je gezin een vitamineboost met elke dag verse soep!

  1. Komkommersoep

Dit heb je nodig: 1 komkommer, 2 dikke uien, 1,5 liter kippenbouillon. Schil de komkommer en snij in stukken. Maak de uien schoon en snij in grove stukken. Voeg de bouillon toe en laat ongeveer 15 minuten koken. Mixen en klaar! Je kan bijkruiden met peper en kipkruiden.

 

  1. Gele paprikasoep

Dit heb je nodig: 4 gele paprika’s, 2 dikke uien, 1,5 liter groentebouillon. Maak de groenten schoon en snij grof in stukken. Voeg de bouillon toe en laat 15 minuten koken. Mixen en bijkruiden met peper en kipkruiden of satékruiden.

 

  1. Pastinaaksoep

Dit heb je nodig: 2 dikke pastinaken, 1 ui, 2 selderstengels, 2 liter kippenbouillon. Maak de groenten schoon en snij grof in stukken. Voeg de bouillon toe en laat 20 minuten koken. Mixen en bijkruiden met peper.

 

  1. Courgettesoep

Dit heb je nodig: 1 courgette, 1 komkommer, 2 uien, 2 liter kippenbouillon. Schil de komkommer en de courgette en snij grof in stukken. Maak de uien schoon en snij in stukken. Voeg de groenten bij de kippenbouillon en laat 15 minuten koken. Mixen en bijkruiden met peper en satékruiden.

 

  1. Venkelsoep

Dit heb je nodig: 2 venkelknollen, 2 uien, 1,5 liter kippenbouillon. Maak de groenten schoon en snij in grove stukken. Voeg de kippenbouillon toe en laat 15 minuten koken. Mixen en bijkruiden met peper en kipkruiden.

ZEEBAARS MET KOMKOMMER EN PAPRIKA

( licht avondmaal, 4 personen )

Ingrediënten:              - 400 gr zeebaarsfilet, met of zonder vel

                                   - 1 komkommer

                                   - 1 mango

                                   - 1 rode paprika

                                   -2 limoenen

                                   - ½ bosje lente-ui

                                   - verse kruiden; peterselie, koriander, …

                                   - 1 kl groene Tabasco

                                   -olie, peper en zout

Bereiding:

Een avond van tevoren: was de lente-ui en snij fijn. Bak de zeebaarsfilet. Snij de vis van het vel. Leg de visstukjes in een diepe schaal. Spoel de limoenen, rasp de schil van 1 limoen en pers sap van beide limoenen uit. Maak de lente-uitjes schoon en snipper fijn. Besprenkel het limoensap over de zeebaars, lepel er ook 2 eetlepels gesnipperde lente-ui over. Meng de Tabasco, 2 eetlepels olie en wat zout eronder. Laat een nacht marineren in de koelkast. ( minstens 2 uur laten marineren ) Op het moment: was de komkommer, snij hem overlangs, verwijder de zaadjes en snij fijn. Schil de mango en snij het vruchtvlees in stukjes. Was de paprika, verwijder de zaadjes en snij in kleine blokjes. Meng alle groenten onder elkaar en daarna onder de vis. Boeg eventueel nog wat Tabasco, peper of zout toe. Werk af met de rest van de lente-ui en verse kruiden.

Lekker met een snee donker, vast brood. Ook lekker met quinoa, bulger, volkoren spelt of zilvervliesrijst.

TIP:     Het slaatje met komkommer/paprika/mango houdt zich enkele dagen in een afgesloten potje. Is ook lekker bij bbq of als groenten bij de lunch.


Een van de beste en meest eenvoudige manieren om je gezondheid te verbeteren is door ervoor te zorgen dat je voldoende verse groenten eet, het liefst biologisch en lokaal geteeld. Om de meeste goede stoffen uit verse groenten te halen kun je ze het beste rauw eten, of nog beter: juicen. Met juicen geef je jezelf een 'boost' van gezonde voedingsstoffen en is daarnaast de beste en meest gezonde manier om aan te sterken als je ziek bent of aan het herstellen bent.

OVENSCHOTEL VAN ZOETE AARDAPPEL, KIP EN SPINAZIE
( hoofdgerecht, 4 personen )
 
Ingrediënten:             
- 500 gr kipfilet
- 6 zoete aardappelen
- 1 flesje alpro soya room light
- 600 gr verse spinazie
- 2 teentjes knoflook
- 100 gr magere geraspte kaas, Belleligne, Edammer light
- olie
- peper, kipkruiden en zout
 
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.  Snij de kipfilet in blokjes.  Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik en kook ze in 10 minuten gaar.  Hak ondertussen de knoflook fijn.  Wok de spinazie in een beetje olie tot hij geslonken is.  Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.  Giet de aardappelschijfjes af.  Bedek een licht ingevette ovenschotel met één laagje schijfjes.  Leg hierop een laagje spinazie, giet er wat room over en kruid extra met peper en zout.  Herhaal dit nog een keer en eindig met de geraspte kaas.  Zet de schotel 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.  Bak ondertussen de kippenblokjes goudbruin in een pan en weinig olie.  Kruid met peper, zout en kipkruiden.
 
Tip: als je ovenschotel hoog genoeg is, kan je de kipfilet in laagjes er nog tussen doen en snij je heel kleine blokjes, die je op voorhand even aanbakt.


Schep uw bord bij de lunch of het diner vol met groenten. Ze bevatten veel vezels, water en vitaminen en zijn goed voor het spijsverteringssysteem.

Als uw maag vol zit met groenten, is er minder ruimte voor vetter eten neem zetmeelarme groenten om meer kleur te krijgen op uw bord: bonen, paprika, asperges, broccoli, bok choy of andere Aziatische groenten, kool, champignons en alle verschillende soorten sla.

OVENSCHOTEL VAN ZOETE AARDAPPEL, KIP EN SPINAZIE
( hoofdgerecht, 4 personen )
 
Ingrediënten:             
- 500 gr kipfilet
- 6 zoete aardappelen
- 1 flesje alpro soya room light
- 600 gr verse spinazie
- 2 teentjes knoflook
- 100 gr magere geraspte kaas, Belleligne, Edammer light
- olie
- peper, kipkruiden en zout
 
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.  Snij de kipfilet in blokjes.  Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes van ongeveer een centimeter dik en kook ze in 10 minuten gaar.  Hak ondertussen de knoflook fijn.  Wok de spinazie in een beetje olie tot hij geslonken is.  Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.  Giet de aardappelschijfjes af.  Bedek een licht ingevette ovenschotel met één laagje schijfjes.  Leg hierop een laagje spinazie, giet er wat room over en kruid extra met peper en zout.  Herhaal dit nog een keer en eindig met de geraspte kaas.  Zet de schotel 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.  Bak ondertussen de kippenblokjes goudbruin in een pan en weinig olie.  Kruid met peper, zout en kipkruiden.
 
Tip: als je ovenschotel hoog genoeg is, kan je de kipfilet in laagjes er nog tussen doen en snij je heel kleine blokjes, die je op voorhand even aanbakt.

OPENINGSUREN

Maandag: 8.30 - 13.00 en 17.00 - 22.00
Dinsdag: 8.30 - 20.00
Woensdag: 8.30 - 13.00 
Donderdag: 8.30 - 13.00 en 15.30 - 22.00
Vrijdag: 8.30 - 16.00
Zaterdag en zondag gesloten

 

NIEUWSBRIEF

Registreer voor onze nieuwsbrief
Please wait
 
 
Back to top